Meme-marketing, een naamsbekendheid super tool voor B2C Marketing?

meme marketing voorbeeld

Meme marketing is een vorm van virale marketing die steeds populairder wordt. Meme-marketing lijkt een ideale manier om voor B2C bedrijven meer naamsbekendheid te krijgen. Omdat het een relatief goedkope manier is om een groot publiek te bereiken via sociale media lijkt het een perfect voorbeeld van low risk, high reward.

Maar is dat wel zo? In dit blog ga ik op zoek naar het nut van meme-marketing voor kleinere, relatief onbekende spelers in het B2C segment. We kijken naar de volgende punten.

 • Wat zijn meme’s?
 • Wat is meme-marketing?
 • Hoe maak je een meme voor marketing?
 • Hoe laat je een meme viraal gaan?
 • Wat zijn de valkuilen?
 • Hoe kan een kleine B2C organisatie meme marketing inzetten om meer naamsbekendheid te krijgen?
 • Waarom is dit perfect om een jongere te bereiken?

Wat zijn meme’s?

Om meme-marketing te begrijpen zullen we eerst kijken naar wat meme’s zijn. Dit zijn een populaire vorm van online humor die meestal worden verspreid als afbeeldingen. Dit kan variëren van afbeeldingen en video‘s tot GIF‘s, memes met meerdere regels of memes in de vorm van een spel. Ze worden gebruikt om grappen te maken, grappige situaties te delen of om een specifieke boodschap of commentaar te geven over een actueel onderwerp. Memes worden meestal verspreid via sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en Reddit

Elke organisatie die over een social media kanaal beschikt en toegang heeft tot beeld en tekstmateriaal kan dus over memes beschikken.

Wat is meme marketing?

Mememarketing is een vorm van virale online marketing die gebruikmaakt van memes om merken en producten te promoten. Deze worden veelal gebruikt om grappige, herkenbare beelden te creëren die viraal gaan op social media.

Mememarketing is interessant voor bedrijven omdat het een relatief goedkope manier is om een groot publiek te bereiken via sociale media. Het is ook een krachtige manier om klantbetrokkenheid te creëren en de merkidentiteit te ontwikkelen.

Daarnaast kan het ook helpen om de geloofwaardigheid van een bedrijf te vergroten. Er zijn veel grote bedrijven die gebruik maken van meme marketing. Enkele voorbeelden zijn:

Mcdonalds meme marketing                       Coca cola meme-marketing

De lijst hierboven bevat enkel grote namen. Echter is meme-marketing ook voor kleinere en onbekende organisatie als marketingcommunicatie instrument te hanteren. Het succes van een campagne hangt natuurlijk wel af van een aantal factoren.

Hoe maak je een meme voor marketing?

Om een meme te maken voor je digitale marketingcampagne zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Let op, deze wijken af van een normale meme. Je start relatief hetzelfde, kies een afbeelding die relevant en/of actueel is. Dit kan een meme zijn die op dat moment er populair is of een afbeelding die je zelf hebt ontworpen. Als je kiest voor een bestaande meme vermeld dan de bron van het origineel indien mogelijk.

Voeg aan de gekozen afbeelding een tekst toe, zorg dat deze relevant is voor het onderwerp en de doelgroep. Om de kans op succes te vergroten is het een goed plan om een korte, grappige en originele tekst te schrijven. Vergeet hier niet je eigen bedrijf in te verwerken.

Als de meme klaar is, is het tijd om deze te publiceren op social media en de je website. Zorg dat je de meme post op social mediakanalen die populair zijn onder je doelgroep.

Gebruik relevante Hashtags die aansluiten op de doelgroep als je post op social media.

Hoe laat je een meme viraal gaan?

Viraal gaan is natuurlijk een groot onderdeel van meme marketing. Hoe meer de meme wordt gedeeld, hoe meer naamsbekendheid er wordt gecreëerd. Het is moeilijk te voorspellen of een bepaalde meme viraal zal gaan. Wel zijn er een aantal factoren die een grote invloed hebben op de kans op viraal gaan.

Wees uniek

Een unieke afbeelding of video. Een meme moet een originele en aantrekkelijke afbeelding of video bevatten waar mensen zich mee kunnen identificeren. Dit zorgt ervoor dat mensen de meme willen delen.

Zorg voor herkenbaarheid

Een herkenbaar thema. De meme moet een thema hebben dat relevant is voor de huidige situatie of populaire cultuur. Als een meme bijvoorbeeld draait om een bekende tvshow of iets waar veel mensen het over hebben, is de kans groter dat het viraal wordt.

Timing is Key

Een goede timing is cruciaal. Als een meme wordt gepost op het juiste moment, heeft hij meer kans om viraal te gaan. Bijvoorbeeld, als een meme wordt gepost tijdens een populaire tvshow of een nieuw album dat net is uit.

Delingspotentieel

Een hoog delingspotentieel is ook belangrijk voor de virale potentie van je meme. Als een meme relevant is voor veel mensen, dan heeft het een groter delingspotentieel. Dit betekent dat mensen die de meme leuk vinden, het waarschijnlijk ook aan andere mensen zullen laten zien.

Deze stappen zijn voor een kleinere, nog onbekende organisatie prima te doorlopen. De ingrediënten voor de meme-marketingcampagne zijn doorgaans al beschikbaar. De stappen zijn prima te plannen en grotendeels voor te bereiden. Meme-marketing kan zelfs in een contentkalender worden opgenomen.

Wat zijn de valkuilen?

Meme marketing is natuurlijk geen wonder middel dat alleen maar voordelen heeft. Zo kan het zijn dat je post te geforceerde humor bevat. Als je een meme maakt die niet grappig of relevant is, kan het je merk eerder schaden dan helpen. Dit kan leiden tot een negatief imago bij je doelgroep.

Geschikt of ongeschikt

Ook moet je oppassen voor het publiceren van ongeschikte content. Als je een meme publiceert die ongepast is of niet aansluit bij je merkwaarden, kan dit ook leiden tot een negatief imago voor je merk.

Te veel, te vaak

Een overvloed aan memes posten kan tegen je werken. Als je te veel memes gebruikt in je marketing, kan het publiek snel verveeld raken. Omdat memes meestal kort en luchtig zijn, is het moeilijker om een consistente boodschap over te brengen. Als je te veel memes gebruikt, kan dat leiden tot verwarring bij je publiek.

Als kleine B2C onderneming die aan meme-marketing doet, doe je er verstandig aan om een goede, evenwichtige contentkalender op te stellen die de samenhang en frequentie van de memes bewaakt.

Timing is key

Memes hebben een korte levensduur, dus als je je marketingcampagne niet op het juiste moment lanceert, kan je boodschap al verouderd zijn voordat het bereikt wordt door je publiek.

Een contentkalender heel nuttig is voor de B2C ondernemer die aan meme-marketing doet.

Echter mag deze de flexibiliteit dus niet in de weg staan. Het juiste moment en niet de datum van de kalender bepaalt de publicatie.

Originaliteit

En als laatst een gebrek aan originaliteit. Vooral als je memes gebruikt om de aandacht van je doelgroep te trekken, is het belangrijk om origineel te zijn. Als je niet orgineel bent zal je niet opvallen.

Hoe kan een kleine B2C organisatie meme marketing inzetten om meer naamsbekendheid te krijgen?

Meme marketing maakt gebruikt van humorvolle afbeeldingen, videos, GIF‘s en citaten om een product, dienst of merk te promoten. maar hoe kan je dat voor jou bedrijf in zetten?

 1. Memes opnemen in je posts op sociale media. Dit is een geweldige manier om met je publiek in contact te komen. Deze memes kunnen worden gebruikt om de betrokkenheid bij je berichten te vergroten.
 2. Je kan meedoen aan populaire memes. Dit is het volgen van  de onlinetrends. Hierbij zoek je naar memes die relevant zijn voor je branche of doelgroep.
 3. Je kan kijken naar een samenwerking met influencers. Neem contact op met influencers in je branche. Vraag hen om memes met betrekking tot uw bedrijf te maken en te delen. Ook kan je kijken naar meme accounts. Dit is minder specifiek maar zal een groot bereik hebben afhankelijk van de grote van het account.

Waarom is meme-marketing interessant om jongeren te bereiken?

Mememarketing is een geweldige manier om jongeren te bereiken omdat het grappig, informatief en herkenbaar is. De meeste jongeren zijn gewend aan het delen van memes met hun vrienden en omgeving. Als je een goede meme maakt, zullen ze deze waarschijnlijk delen met hun vrienden. Zo kun je je merk gemakkelijk verspreiden.

Volgens het CBS zijn er in 2021 5.101.000 mensen tussen de 16 en 30 jaar in Nederland. 96% hiervan heeft een account bij een social media platform. De populairste platformen zijn:

 • YouTube (94%)
 • Instagram (80%)
 • WhatsApp (77%)
 • Snapchat (62%)
 • Facebook (59%)
 • TikTok (29%).

Conclusie

Meme marketing kan een krachtige tool zijn voor bedrijven om hun naamsbekendheid te vergroten onder jongeren. Om succesvol te worden met meme marketing, is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen die past bij de doelgroep en de merkwaarden van het bedrijf. Daarnaast moeten bedrijven er ook voor zorgen dat ze unieke en interessante memes maken, hun memes delen op de juiste sociale mediaplatforms en op het juiste moment posten en. Als bedrijven deze tips volgen, kunnen ze een effectieve meme-marketingstrategie opzetten die hun naamsbekendheid verhoogt onder jongeren.

Volg je deze specifieke tips niet op, dan kan meme-marketing helaas ook uitmonden tot een grote grap. En de kleine, onbekende B2C ondernemer is dan het lijdend voorwerp. Meme-marketing kan namelijk ook behoorlijk verkeerd uitpakken.

Wil jij een succesvolle meme campagne voor jou bedrijf? Neem dan contact met

op! Wij helpen je naar een lachend succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.