TikTok video’s om nieuwe leden te werven voor jouw sportvereniging

Ledenwerving met TikTok video's

Tegenwoordig is 96% van de jongeren in het bezit van een smartphone. Dagelijks zijn de jongeren actief op onder andere Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat en (sinds kort) TikTok. Juist op het kanaal TikTok moet een sportvereniging actief zijn om de doelgroep ‘jongeren’ het beste te bereiken. Hoewel TikTok voornamelijk bekend staat als een plek om grappige, ontspannende video´s te bekijken, heeft de app ook een aantal unieke kenmerken waardoor bedrijven TikTok video’s kunnen inzetten als marketinginstrument. In deze blogpost zal dieper worden ingegaan op wat TikTok precies is en hoe je het kunt gebruiken om meer jongere leden te werven voor jouw sportvereniging.

Sportverenigingen en het ledenaantal

Sinds de coronapandemie staat bij diverse sportclubs het ledenaantal onder druk. De meeste sportactiviteiten konden gedurende de coronatijd gedeeltelijk of helemaal niet meer doorgaan. Ook na de coronapandemie zijn de gevolgen hiervan nog steeds zichtbaar bij de sportverenigingen in Nederland. Het ledenaantal van sportverenigingen is erg belangrijk voor het bestaan van een sportvereniging. Het is niet alleen belangrijk om nieuwe leden te werven, maar vooral om trouwe leden te krijgen én deze te behouden. Hier komen verschillende aspecten bij kijken: cultuur binnen de vereniging, kwaliteit van de trainingen, aandacht voor de leden, clubgevoel, communicatie enzovoort. Het werven van nieuwe leden kan door middel van marketing op diverse kanalen. TikTok is een opkomend kanaal en daarom is TikTok marketing erg interessant voor sportverenigingen.

Interessante doelgroep voor sportverenigingen

Jongeren zijn een goede doelgroep voor sportverenigingen om op te focussen aangezien zij mogelijk voor de rest van hun leven actief blijven bij de sportvereniging. De kans op een lange Customer Lifetime Value (CLV) is groot. Volgens het CBS bestaat ongeveer 15% van de gehele Nederlandse Bevolking uit jongeren. Het gaat hier om de leeftijdscategorie 13 tot en met 24 jaar. Deze leeftijdsgroep is erg actief op het kanaal TikTok en daarom kan TikTok goed worden ingezet als marketingkanaal voor sportverenigingen.

Hoe overtuig je jongeren om te gaan sporten? 

Een belangrijke vraag is: hoe kun je jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 24 jaar overhalen om te gaan sporten? Waar kun je de aandacht mee trekken op TikTok? Jongeren zien dagelijks heel veel video’s voorbij komen op hun feed. Door als sportvereniging interessante en vermakelijke video’s te maken en te delen op TikTok, kun je de aandacht vestigen op jouw boodschap en de interesse van jongeren wekken. Als vereniging kun je opvallen op TikTok door gebruik te maken van Unique Selling Points (USP’s). Dit zijn unieke kenmerken die ervoor zorgen dat leden bij jouw sportvereniging willen sporten. Hierbij kan er ingespeeld worden op “buyer motives”. Dit zijn redenen waarom jongeren zouden willen sporten bij een vereniging. Belangrijke redenen voor jongeren om te gaan sporten bij een vereniging zouden kunnen zijn:

  • Sociaal contact;
  • Fit blijven/ gezondheid;
  • Binding met leeftijdsgenoten;
  • Verbeteren van eigen prestaties;
  • Sterker, gespierder of leniger worden.

Jongeren zijn een lastige doelgroep om te bereiken, aangezien zij worden overspoelt met informatie op sociale media. Om toch de aandacht te trekken van jongeren zijn bovenstaande elementen belangrijk om te benadrukken in een TikTok video. Nog belangrijker is om  deze elementen gelijk in de eerste paar seconde te benoemen. De reden hiervoor is, dat TikTok video’s vaak snel worden bekeken en doorgeklikt wordt naar de volgende video. In de eerste paar secondes is het daarom erg belangrijk om overtuigend te zijn.

TikTok video's maken

Het inzetten van TikTok video’s

Nu gaan we dieper in op het kanaal TikTok en TikTok marketing. Wat is TikTok precies? Tiktok is een app die sociale media en muziek combineert. Er kunnen gemakkelijk korte video’s gemaakt en geplaatst worden. De video’s op TikTok zijn meestal niet langer dan 15 seconden en kunnen worden bewerkt met allerlei filters, muziek en andere effecten om ze interessanter te maken. TikTok marketing is daarom ideaal te gebruiken de jongeren te bereiken, aangezien zij dagelijks gebruik maken van deze app.

Algoritme van TikTok

TikTok heeft een interessant algoritme waardoor men razendsnel populair kan worden op TikTok. Met één originele video kan jij viraal gaan op TikTok. Het algoritme van TikTok wordt gedefinieerd als:

Een stroom video’s die is samengesteld op basis van jouw interesses, waardoor het gemakkelijk wordt om inhoud en videomakers te vinden waar jij van houdt, mogelijk gemaakt door een aanbevelingssysteem dat inhoud levert aan elke gebruiker die waarschijnlijk interessant is voor die specifieke gebruiker.

Voordelen van TikTok video’s

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van TikTok voor het werven van leden voor sportverenigingen. Een van de belangrijkste voordelen is dat TikTok een jonge, actieve gebruikersgroep heeft. TikTok is daarom een goed kanaal om jongeren te bereiken.

Gebruiksvriendelijk platvorm

Daarnaast is TikTok ook een gemakkelijk te gebruiken platform. Het is eenvoudig om een account aan te maken en video’s te maken en te delen. Dit betekent dat het niet veel tijd of moeite kost om jouw vereniging op TikTok te laten zien. Bovendien biedt TikTok verschillende tools en functies waarmee video’s bewerkt kunnen worden. Een ander voordeel van TikTok is dat het een laagdrempelig platform is. Veel mensen zijn al vertrouwd met het gebruik van TikTok en weten hoe ze video’s kunnen maken en delen. Dit betekent dat het voor potentiële leden gemakkelijk is om zich aan te sluiten bij de sportvereniging via TikTok en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en evenementen.

Adverteren op TikTok

Tot slot biedt TikTok ook de mogelijkheid om te adverteren. Voor sportverenigingen ligt er een uitdaging: namelijk een gelimiteerd budget. Sportverenigingen hebben inkomsten door middel van contributie van leden en met dit geld moeten onder andere de trainers, het gebouw, gas, water en licht worden betaald. Hierdoor is er minimaal budget voor het werven van nieuwe leden. Adverteren op TikTok is daarom minder interessant voor sportverenigingen.TikTok video's

Hoe trek je de aandacht van jongeren die willen sporten met TikTok video’s? 

Er wordt in dit blog vaak genoemd dat het als sportvereniging belangrijk is om interessante en vermakelijke video’s te maken, maar hoe doe je dit eigenlijk?

Actief gebruiken van TikTok 

Allereerst is het belangrijk om TikTok actief te gebruiken. Hiermee bedoelen we het regelmatig plaatsen van content, waardoor de jongeren vaker met jouw video’s in aanraking kunnen komen. Daarnaast is ook de tijd van de video’s belangrijk. Je moet op de juiste tijd content plaatsen voor de doelgroep. Hierop kan later worden bijgestuurd, want in de instellingen van je video is er terug te zien op welke tijden jouw video het meest is bekeken. Hierbij is een contentkalender van belang. Er kan dan vooruit gewerkt worden met content en dit kan op specifieke momenten geplaatst worden op TikTok.

Eerste paar seconden

Als het gaat om de aandacht trekken van de doelgroep dan zijn de eerste paar seconden van jouw TikTok- video bepalend. Je wilt namelijk dat de doelgroep stopt met scrollen en jouw video gaat bekijken en actie onderneemt, zoals het inschrijven bij jouw vereniging. Hier kun je als vereniging op inspelen door in de TikTok- video’s jongeren over te halen door motieven te noemen om te gaan sporten, zoals gezelligheid, fit blijven of eigen prestaties verbeteren. Door deze elementen in de video’s naar voren te laten komen zijn de jongeren gemotiveerd en daardoor sneller geneigd om tot actie over te gaan.

Populaire TikTok trends

Een andere manier om de aandacht te trekken van jongeren is om de muziektrends van jongeren te gebruiken op TikTok. Dit kun je doen door populaire muziek te gebruiken in de video’s. Daarnaast is het leuk om video’s te maken van TikTok challenges. TikTok challenges zorgen ervoor dat de doelgroep mee gaat doen en dit zorgt voor meer interacties van de sportvereniging met jongeren. Op TikTok zijn verschillende challenges op het gebied van sport, zoals bijvoorbeeld de plankchallenge. Als sportvereniging kun je tijdens een training deze challenge doen met het team en dit plaatsen op TikTok. Dit motiveert jongeren om mee te doen.

Engagement met andere TikTokkers

Engagement met andere TikTokkers is erg van belang bij het trekken van de aandacht. 21% van de TikTokkers geeft aan dat ze zich meer verbonden voelen met TikTok accounts die reageren onder berichten van anderen. Hiermee wordt bedoelt dat het als sportvereniging belangrijk is om te reageren onder video’s van anderen. Sportverenigingen kunnen reageren op video’s van onder andere topsporters, leden van hun vereniging en onder TikTok video’s van grote sportmerken. TikTok biedt een aantal unieke manieren om te communiceren met andere TikTok- makers, zoals Duets, Stitch en video- antwoorden op reacties. Voor sportverenigingen is de trend Duets interessant om toe te passen. Met een Duet kan er een video van een andere TikTokker gebruikt worden om daarop door te gaan of een reactie op te filmen. Sportverenigingen kunnen dit doen door te reageren op bekende sporters, zoals bijvoorbeeld Femke Bol (atletiek) of Frenkie de Jong (voetbal). Ook bepaalde sportmerken zijn interessant, zoals Nike of Adidas. Hiermee wordt engagement gecreëerd met andere TikTokkers, waardoor er meer bereik zal zijn voor de sportvereniging.

Begin vandaag met het maken van video’s 

Dus waar wacht je nog op? Gebruik TikTok om jouw vereniging naar een ander niveau te tillen. Ga direct aan de slag met TikTok. TikTok is erg makkelijk om te gebruiken. Maak een account aan en bewerk je video’s zonder moeite. Maak samen met jouw leden en trainers inspirerende video’s voor de doelgroep, zodat zij zich aansluiten bij jouw vereniging. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste TikTok trends. Begin vandaag met het maken van video’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.