Zo win je de vacature strijd om Low-code talent!

Wat een concurrentie binnen de IT-wereld. Het is dus gebleken dat bedrijven veel vraag hebben naar Low-code ontwikkelaars. Helaas is er in verhouding minder aanbod. Hoe zou dit nou komen en hoe kom je nou als klein bedrijf tussen al die grote jongens? In mijn artikel zal ik je vertellen hoe.

Tegenwoordig kom je niet ver meer in het leven als je niks weet over technologie. Al helemaal niet in het bedrijfsleven. Applicaties voor klanten, zakenpartners en personeel, als bedrijf zijnde kan je daar niet meer zonder en ook niet van afwijken. De klassieke methodes voor applicaties zijn verouderd. Veel bedrijven zitten vast aan een heleboel softwarepakketten waarbij de aankoop en onderhoud hoge kosten oplopen. De ontwikkelingen van applicaties gaat heel langzaam, doordat de software niet flexibel genoeg is. Bij het ontwikkelen van applicaties moet je ook echt helemaal bij het begin beginnen. Oude methodes remmen het innovatieproces. Hierdoor krijgen bedrijven steeds meer behoefte aan geoptimaliseerde processen. Wat zou hier de oplossing voor kunnen zijn?

Hier kan ik ook meteen antwoord opgeven! Want Low-code platforms bieden hierbij de oplossing. Dit is enorm gunstig voor bedrijven. Want doormiddel Low-code platformen worden applicaties sneller, eenvoudiger en minder foutgevoelig ontwikkeld.

Wat is Low-code eigenlijk?

Low code is een versimpelde ontwikkelmethodes waarmee je mobiele apps en web apps maakt. Alleen is het met Low-code niet meer nodig om het te programmeren. Je bouwt in principe hele flows met ingebouwde templates en systemen. Om het nog makkelijker uit te leggen sleep je blokken en invoervelden naar de gewenste positie. Dit werkt natuurlijk veel effectiever en efficiënter dan oudere ontwikkelingsmethodes waarbij je alles handmatig moet bouwen en dat je helemaal bij het begin moet beginnen.

Enkele bekende Low-code platformen:

 • Appian
 • Mendix
 • OutSystems
 • Microsoft Power Apps
 • Salesforce
 • Pegasystems

 

Struikelblok voor kleinere bedrijven.

Bedrijven zijn opzoek naar IT-ontwikkelaars en besteden hier ook veel tijd, aandacht en geld aan. Grote bedrijven kunnen meer resources inzetten dan kleinere bedrijven. Hierdoor is het lastig voor kleinere bedrijven om te concurreren met deze grotere bedrijven. Grote bedrijven klinken aantrekkelijker voor Low-code ontwikkelaars vanwege o.a. het imago van het bedrijf, de projecten die gedaan worden en uiteraard de arbeidsvoorwaarden.

Dus hoe kom je er als klein bedrijf, met minder resources, ertussen?

Hieronder zullen de we meest gemaakte fouten in kaart brengen die bedrijven maken tijdens hun zoektocht naar Low-code ontwikkelaars. Vervolgens laat ik natuurlijk ook zien hoe je dit beter kan aanpakken zodat ook jij als bedrijf beter zichtbaar wordt tussen al die zoekresultaten.

Veel gemaakte fouten tijdens de zoektocht naar Low-code ontwikkelaars.

Fout 1

Het schaap met 5 poten.

Een veelgemaakte fout in vacatures is dat er gevraagd wordt naar te veel functie-eisen. Men is opzoek naar het schaap met 5 poten. De ideale kandidaat moet niet alleen het Low-code platform beheersen maar moest daarnaast ook uitblinken in andere IT-technieken zoals: JSON, Javascript, HTML5 en CSS. Daarnaast wordt er natuurlijk gevraagd naar jarenlange werkervaring binnen dezelfde branche.

Fout 2

Te weinig tijd investeren in het creëren/opmaken van de vacaturetekst.

65% recruiters/HR managers maken te weinig tijd vrij om een goede vacaturetekst op te stellen. Hierdoor komen er vacatures online te staan die geen goed beeld schetsen over de openstaande positie. Zij zijn te generiek zijn opgesteld en dus niet onderscheidend zijn van de massa. Niemand wordt er warm van als zij algemene tekst lezen die in principe in al die 100 andere vacatures staan. Er worden algemene termen gebruikt in de vacature zoals: Scrum, Agile en DevOps.

Fout 3

Niet transparant genoeg overkomen en alleen maar luchtkastelen bouwen.

Bedrijven adverteren met vacatures waarin zij een perfect beeld schetsen van het bedrijf en van de openstaande positie. Hoe goed en leuk je het in het bedrijf zal hebben. Maar mensen waarderen het juist als bedrijven meteen hun ware aard bekennen, dus als voorbeeld dat je in een vacature zowel je voordelen als nadelen zet.

 

Tips voor vacatureteksten voor Low-code ontwikkelaars.

Nu we de veel gemaakte fouten hebben besproken gaan wij deze fouten omdraaien naar tips. Deze tips zullen je als klein bedrijf helpen om beter zichtbaar te worden en te onderscheiden ten opzichte van alle grote bedrijven.

Tip 1 Zoek naar niet senior ontwikkelaars.

Ga niet opzoek naar het schaap met 5 poten! Vooral met een nieuwe ontwikkeltaal zijn er maar weinig ontwikkelaars die alles goed beheersen. Het is ook mogelijk om iemand aan te nemen die minder ervaren is. Een junior ontwikkelaar of een medior ontwikkelaar i.p.v. een senior ontwikkelaar. Het is mogelijk om deze mensen binnen je bedrijf op te leiden zodat zij vanzelf doorgroeien naar een expert ontwikkelaar. Zo heb je als bedrijf uiteindelijk toch een persoon gevonden die aan alle eisen voldoet. Bovendien zijn juniors en mediors makkelijker binnen te halen dan seniors.

Tip 2 Wees transparant.

Als je even terugkijkt naar fout 3 die ik had aangekaart, heb ik het erover dat bedrijven niet transparant genoeg zijn. Ik heb een bedrijf gevonden die dit wel goed toe past.

Een bedrijf dat uitblinkt in transparantie is bol.com. Per vacature geven zij 3 redenen waarom je er zou moeten werken, maar ook 3 redenen waarom deze baan niet bij jou zou passen. Hierdoor hebben de sollicitanten een duidelijk een eerlijk beeld wat van hen verwacht wordt.

Voorbeeld Low-code vacature

Voorbeeld Low-code vacature

Tip 3 Val op bij Low-Code ontwikkelaars.

Je wilt ervoor zorgen dat sollicitanten jouw vacature tussen al die honderden vacatures zal onthouden. Neem je tijd om een goede vacature op te stellen en wees hier creatief in. Kijk naar je concurrenten en probeer iets te doen wat er niet op lijkt. Probeer te spelen met video’s, voice berichten en social media. Het is ook handig om het zo persoonlijk mogelijk te maken dat degene die het leest zich meteen persoonlijk verbonden voelt met het bedrijf.

Tip 4 Gebruik social media voor ICT-werving.

Waarom social media gebruiken voor ICT-werving? Low-code ontwikkelaars zijn anders dan de traditionele ontwikkelaars. Traditionele ontwikkelaars kan je bij wijze van spreken in een ruimte zetten en zij leveren dan een applicatie op. Low-code ontwikkelaars werken nauwer met de business samen en moeten veel sociaal contacten onderhouden, daarom zitten zij ook veel vaker op een social media platformen zoals: LinkedIn en Instagram.

LinkedIn

LinkedIn is het meest gebruikte socialmedia platform voor IT recruiters. 90% van de professionele bedrijven gebruikt LinkedIn en tonen daar zelfs meer inzet in dan aan hun eigen website. In het begin zal je er veel tijd aan moeten investeren, maar uiteindelijk zal het je belonen.

Wat je moet doen?

 • Neem contact op met potentiële kandidaten
 • Deel/schrijf nieuws en content over je onderneming
 • Veel interactie tonen met jouw doelgroep (Low-code ontwikkelaars)
 • Vergroot het effect van je content strategie met LinkedIn elevate
 • Wordt lid van relevante groepen. Achterhaal wie belangrijke influencers voor jou kunnen zijn

 

Instagram       

Instagram is ideaal om Low-code ontwikkelaars te benaderen. Het biedt kansen om je bedrijf in een ander daglicht te zetten, potentiële kandidaten zien dan de informele kant van je bedrijf.

Deel foto’s/video’s van het kantoor, Scrum-meetings en beurzen, maar ook van teamuitjes, de tafeltennistafel op kantoor en de vrijdagmiddagborrel.

 

Wat je moet doen?

 • Zorg ervoor dat je collega’s verschillende posts liken en delen in je instgramverhaal. Hierdoor vergroot je je zichtbaarheid van je bedrijf.
 • Plaats ook voor een call-to-action, zo kunnen potentiële kandidaten eenvoudig reageren op een vacature.
 • Gebruik hashtags, hiermee vergroot je je bereik

 

Conclusie: Hoe recruit je Low-code ontwikkelaars? 

Als wij even alles op een rijtje zetten hoe je dus als klein bedrijf jezelf kan onderscheiden tussen al die grote bedrijven dan komen wij op het volgende uit.

Maak niet dezelfde fouten die andere ook maken.

 1. Ga niet opzoek naar het schaap met 5 poten.
 2. Te weinig tijd investeren in het creëren/opmaken van de vacaturetekst.
 3. Niet transparant genoeg overkomen en alleen maar luchtkastelen bouwen.

Zorg er juist voor dat:

 1. Maak van een junior ontwikkelaar een senior ontwikkelaar.
 2. Wees zo onderscheidend mogelijk.
 3. Wees zo eerlijk mogelijk, stel jezelf open als bedrijf.
 4. Focus je op de juiste social mediakanalen

Hopelijk helpen deze tips je bij het optimaliseren van je zichtbaarheid tussen de grote bedrijven en trek je hiermee betere en geschiktere sollicitanten aan. Ben je geïnteresseerd in meerdere blogs over digital growth bekijk onze blog pagina!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.