Hoe korte video’s op Tiktok kunnen zorgen voor meer bereik binnen uw markt.

Introductie

In dit blog vind u hoe korte video’s op Tiktok kunnen zorgen voor meer bereik binnen uw markt. In Nederland beginnen elk jaar veel ondernemers met hun start-up met een product. Alleen hoe brengt u dit product op de markt en hoe creëert u interesse via sociale kanalen zoals Tiktok. Tiktok is een nieuw platform waar nog vele kansen zitten, maar hoe benut u deze? En wat is het beste te doen als uw reclames nog maar 10 seconde zijn? In dit blog komt u daar achter! De laatste jaren is er veel veranderd voor de videomarketing, maar hoe gebruikt u deze marketingsoort om uw doelstellingen te behalen? Hoe kunt u bereik realiseren via videomarketing op Tiktok als start-up?

In deze blog worden de “ins and outs” van dit online videomarketing waarbij Tiktok centraal staan. Hierbij wordt u haarfijn uitgelegd op welke manier dit kan gebruikt worden en waar u op moet letten bij gebruik van deze marketingstrategie. Om u een beter begrip te geven van het onderwerp wordt er een korte historie van videomarketing gegeven om een goed beeld te krijgen van het onderwerp. In de laatste jaren is er veel veranderd in sociale media en zijn er nieuwe platformen opgedoken waar veel kansen in liggen, hierbij kan u denken aan Tiktok of Instagram, in dit blog wordt de nadruk ook op deze platformen gelegd.

Wat is videomarketing en in welke vormen komt het voor?

Video marketing is makkelijk uit te leggen: Het gebruik van een video om een dienst of product te promoten. Maar waar komt u het tegen? Videomarketing is te vinden op vele plekken, denk hierbij bijvoorbeeld als u tv kijkt of tijdens de reclame ziet u tientallen video’s over producten. Of wanneer u in een winkelstraat loopt met TV-schermen waar diensten of producten worden tentoongesteld. Maar een nog vaker voorkomend voorbeeld is de sociale media, hier komt u op verschillende manieren videomarketing voor. Denk hierbij bij gebruik van Tiktok met gebruik van de juiste hashtags of via de betaalde manier, dit is op Youtube en instagram vaker voorkomend. Belangrijk om te weten is dat een video enkel een middel is en geen strategie.

Historie

Om videomarketing tips voor Tiktok te geven moet de historie van het onderwerp duidelijk zijn. De eerste soorten videomarketing werd rond 1980 uitgevonden in de bioscopen waarbij voor de film, wat nu nog steeds gebeurt, een reclame werd laten zien. In het begin waren deze reclames nog erg kort omdat er niet genoeg beeld op de rol kon. Over de jaren wordt de technologie beter en daarmee de video’s langer.

De eerste echte verandering bij videomarketing wordt geconstateerd in 2005, dit is wanneer Youtube voor het eerst online ging. Met de komst van Youtube werd op het begin weinig gedaan maar vanaf 2010 werd videomarketing “mainstream”. Hier waren de video’s nog relatief lang als er wordt gekeken naar vandaag.

Door de opkomst van instagram in 2010 en de rijzende populariteit van de app wordt er gezien dat de aandacht maar minimaal is geworden. Dit wordt ook geconstateerd op de (relatief) nieuwe sociale media Tiktok, een platform waarbij video’s van 15-30 seconde worden gedeeld. Zoals eerder vermeld wordt er in dit blog dieper op korte videomarketing op Instagram en Tiktok in gegaan.

Waar het nuttig voor kan zijn?

Nu het duidelijk is waar deze vorm van marketing voorkomt en waar het vandaan komt is het tijd om te kijken waar het nuttig voor is. De marketingstrategie is vooral gericht op de groei van uw bedrijf. Bereik realiseren via videomarketing op Tiktok als start-up is niet het enige wat korte videomarketing kan doen. Andere voorbeelden van korte videomarketing zijn:

 • Gehoord en gezien worden door potentiële klanten
 • Een verhaal delen om verbinding te creëren
 • Verkeer naar uw website te bevorderen
 • Het verzamelen van contact gegevens (e-mails ect.)
 • Het verkopen van een dienst of product
 • Het promoten van een product

Deze voorbeelden zijn een mooi gegeven, maar werkt het ook echt? Het antwoord daarop is “ja”. Het is gebleken dat een video 135% meer organisch bereik heeft dan een gewone foto. Verder wordt er gezien dat 80% van het internetgebruik al video’s zijn en met een totaal gebruikers van meer dan 2 miljard gebruikers is dit de manier om groei te realiseren voor uw bedrijf.

Waarom zijn korte video’s goed voor start-ups?

Korte videomarketing is een krachtig hulpmiddel voor start-ups die hun doelgroep effectief en efficiënt willen bereiken. Hier zijn vijf redenen waarom:

 1. Aandacht trekken: Met een gemiddelde aandachtsspanne van slechts 8 seconden zijn korte video’s de perfecte manier om de aandacht van uw publiek te trekken en hen betrokken te houden.
 2. Deelbaar: Korte video’s zijn gemakkelijk te delen op social media platforms, wat u kunt helpen een breder publiek te bereiken met minimale inspanning.
 3. Kosteneffectief: Het creëren van korte video’s is relatief goedkoop, vooral in vergelijking met traditionele reclame-methoden zoals televisiereclames.
 4. Veelzijdig: Korte video’s kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals productdemo’s, uitlegvideo’s en merkbekendheidscampagnes.
 5. Meetbaar: Met geavanceerde analyse-tools is het gemakkelijk om de prestaties van uw korte videocampagnes te volgen en de impact ervan op uw doelgroep te meten.

Trends

Het is nu duidelijk wat videomarketing is, waar het vandaan is gekomen, wat het kan doen voor uw bedrijf en de relevantie daarvan. Het is nu tijd om naar de trends te kijken om later hiermee aan de slag te kunnen gaan om het beste uit uw marketingcampagne te halen. Deze trends worden gebruikt om videomarketing tips voor Tiktok te geven. Zodat u meer bereik kan realiseren via videomarketing op Tiktok als start-up.

De video’s worden steeds korter en dit is voor een reden. Een onderzoek heeft plaats gevonden voor hoelang een persoon aandacht heeft voor een reclame op Instagram. Uit dit onderzoek bleek dat er maar 50% van de reclame aandachtig wordt gekeken.

Creatief zijn. Tuurlijk is het altijd goed om creatief te zijn maar in het geval van Tiktok en Instagram is dat extra belangrijk. Omdat een persoon constant swiped (of scrolled) is het belangrijk dat mensen moeten stoppen swipen bij uw video.

Een live uitzending, deze trend is ingewikkeld omdat deze trend enorm kan liggen aan de interactiviteit van uw product/ dienst. Live op instagram of Tiktok zijn echter enorm interactief en daarom ook erg interessant voor de doelgroep. Live gaan is echter vaker effectief voor de promotie van producten en niet zo zeer voor diensten.

Het gebruik van hashtags onder uw video’s. Het gebruik van de hashtags is enorm belangrijk op Tiktok. Op Tiktok werkt het zelfs enorm goed om de trends in de gaten te houden voor nieuwe hashtags ook al gaan deze vaak niet over uw product/ dienst.

Geluiden of soort video’s. Bij deze trend is het belangrijk om goed up-to-date te blijven bij de laatste trends. Zo zijn er vaak andere geluiden (of nummers) die trending zijn waardoor video’s met dat geluid meer weergave krijgen. Dit werkt hetzelfde met soorten video’s. Een paar bedrijven die dit enorm goed doen zijn Bol.com met 220 duizend volgers heeft of internationaal Ryan Air die 1.9 miljoen volgers heeft verzameld.

 

Tips

Nu alles duidelijk is over het begrip en wat er om gaat in deze wereld is het tijd voor tips om uw bedrijf zo succesvol mogelijk te maken voor uw doelstelling. Daarom de volgende videomarketing tips Tiktok.

 

 1. Houd de video’s kort.

Zoals eerder vermeld houdt 50% maar aandacht aan uw video. En de gemiddelde tijd dat iemand kijkt is 8 seconde, houd dat in gedachte.

 1. Val op.

Er zijn duizenden video’s, zorg ervoor dat de video meteen opvalt. Dit is te doen door duidelijke kleuren te gebruiken of beelden waarbij de gebruiker meteen gaat kijken.

 1. Zoek naar interactiviteit.

Tijdens de trend is er gesproken over Live video’s, dit is een goede manier om interactiviteit te zoeken met gebruikers. Een andere manier is prijsvragen waarbij de geïnteresseerde gebruiker andere gebruiker met linken, op deze manier wordt uw bereik groter.

 1. Let op de laatste trends.

Welke geluiden zijn er trending? Welke hashtags zijn trending? En wat voor soort video’s zijn trending? Dit zijn vragen waarbij u het antwoord moet weten om zo veel mogelijk publiek te bereiken. U kunt hierbij goed kijken wat de concurrentie doet of wat andere al populaire pagina’s doen.

 1. Gebruik de correcte hashtags.

Naast de populaire hashtags is het belangrijk om ook uw eigen hashtags neer te zetten in de beschrijving. U weet wat uw doelgroep is en waar de potentiële markt zit, gebruik deze kennis om de juiste hashtags te gebruiken. Heeft u een product dat is gelinkt met voetbal? Zet dan ook extra voetbal gerelateerde hashtags bij uw video.

 1. Blijf constitent.

Het is belangrijk om actief te blijven op Tiktok . Volgers komen niet in grote getalen naar uw video’s toe. Blijf het een paar maanden proberen en probeer creatief te blijven zodat u vaak nieuwe video’s te maken.

Bij al deze tips is het ook belangrijk om uw merkidentiteit in stand te houden. Blijf uitstralen wat u verkoopt en beslis ook of sommige trend of geluiden bij uw bedrijf horen. Hopelijk kan u hiermee videomarketing gebruiken om uw doelstellingen te behalen. Ik hoop dan ook dat uw meer bereik kan realiseren via deze videomarketing tips op Tiktok als start-up.

 

Schrijver: Wouter Mulder

https://www.linkedin.com/in/wouter-mulder-898b521a9/

 

Meer interessante blogs lezen?

https://digitalgrowth-almere.nl/blog/

 

Terug naar de homepage?

Welkom bij Digital Growth Almere

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.