Hoe kan jíj video-advertising toepassen om je klantenbestand te vergroten en je doelgroep beter te bereiken?

Video advertising is een effectieve manier om klanten te bereiken en meer omzet te draaien. In de digitale wereld van vandaag vertrouwen bedrijven steeds meer op video-gebaseerde marketingstrategieën om hun klantendatabase en omzet te vergroten. Video-advertising biedt enorm veel voordelen aan bedrijven die het goed inzetten. Video ads kunnen gebruikt worden om emotionele connecties te maken met klanten, hun aandacht te krijgen en deze vast te houden. Het gebruik van beeld en geluid maakt video’s meer gedenkwaardig dan traditionele advertenties. Veel bedrijven hebben hierin al een werkende, goed uitgewerkte strategie die ze gebruiken. Hoe kan een nieuwe ondernemer hier ook goed gebruik van maken? Dat ga ik vandaag uitleggen.
Het opzetten van een effectieve video-advertentie strategie vereist goede overweging over de ‘target audience’, het bericht wat je wil sturen, het kanaal waarop je deze advertenties uitzet en het benodigde budget om dit te realiseren.  

Hoe kan jíj dit als ondernemer goed inzetten voor jouw bedrijf? In dit blog ga ik een aantal van de belangrijkste punten achter video-advertising bespreken, beginnend met: 

De Doelgroep 

Het belangrijkste is het ook werkelijk bereiken van je doelgroep, dus vraag jezelf; waar bevind deze zich? Uit onderzoek blijkt dat verschillende leeftijdsgroepen zich op verschillende platformen bevinden, met name TikTok, Instagram, Facebook en Youtube. Jongere doelgroepen zijn het meest actief op TikTok en Instagram, waarin oudere doelgroepen vaak richting Facebook en Youtube toe leunen. Maak je advertising voor bijvoorbeeld een voedingssupplement tegen gewrichtspijn? Dan kan je beter je advertising gericht uit doen op Facebook en Youtube. Probeer je de nieuwste technologie te promoten? Dan zit je beter als je je advertising uit doet via TikTok en Instagram.
Een goed voorbeeld hiervan is Bol.com. Bol heeft veel verschillende video-advertentie campagnes lopen, die erg van elkaar verschillen. Radio, Facebook en Youtube advertenties zijn informatief gericht, met vaak een nadruk op een lijn aan producten. In tegenstelling hiervan is hun Instagram-campagne volledig gericht op het overbrengen van de boodschap dat bol.com als bedrijf ook mee kan doen met de jongere generatie. Video’s op deze pagina zijn gericht op het trekken van aandacht door middel van humor, interesses van de jongere doelgroepen en kleine beetjes informatie over de verschillende acties en producten. 

 Een extra bonus van video’s gebruiken als advertising is dat ze makkelijk te delen zijn over verschillende platformen. Een gebruiker die een leuke advertentie ziet kan deze makkelijk op hetzelfde platform doorsturen naar vrienden of familie, en kan deze advertentie zelfs posten op andere platformen.
Ook kan je als bedrijf geografische of demografische informatie over je al bestaande klanten gebruiken om je advertenties beter bij de doelgroep te laten komen. Als er een groot deel van je huidige klantenbestand uit bijvoorbeeld Gelderland komt, zal er baat bij zijn om advertenties uit te doen binnen en rondom deze regio. Kijk dus goed naar de informatie die je al hebt en probeer dit te verwerken in je nieuwe video-advertenties!
 

Content 

Verschillende doelgroepen hebben niet alleen verschillende interesses, maar raken geïnteresseerd door andere dingen. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende soorten beeld en geluid, maar ook verschillen in de gegeven informatie en stijl van de advertentie. Goede video-advertenties zijn altijd creatief, informatief en gedenkwaardig, maar moeten ook rekening houden met wat hun doelgroep graag wil zien. Het voornaamste gedeelte van de leeftijdsgroepen ziet graag korte, opvallende en innemende advertenties, maar er moet hierbij wel gekeken worden naar wat het uiteindelijke doel van de advertentie is.
Door een gebruiker in de advertentie zelf alle benodigde informatie te geven zal dit ervoor zorgen dat deze gebruiker sneller afhaakt en geen verder onderzoek gaat doen. Daarom is het handig om de gebruiker precies genoeg informatie te geven om hun interesse te sparken, maar dat ze nog wel verder onderzoek willen (en kunnen!) doen.
Het is natuurlijk ook erg van belang dat de advertenties op zich relevant zijn aan het product of service die aangeboden wordt, en dat het bericht van de advertentie niet verloren gaat in mooie visuele beelden of geluiden. Indien het doel is om meer naamsbekendheid te krijgen is dit wel een optie, maar voor het vergroten van het klantenbestand met verbeteren van de omzet is dit geen goede manier van video-advertising.
In het geval dat je als bedrijf meerdere producten of services hebt waar je video-advertising voor gaat maken is het handig om te kijken naar welk van deze producten of services het beste performt en de meeste aandacht van gebruikers op de website of in de winkel trekt. Door de video-advertising hier op te focussen kan je meer aandacht trekken naar het bedrijf en dit ene specifieke product, en in het geval dat een gebruiker hier niet in geinteresseerd is kan deze altijd nog naar andere producten kijken.  

 Ook kan er gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld influencer marketing; een bekend gezicht in een video trekt de aandacht van mensen beter dan een onbekend iemand. Dit kan een spokesperson van het bedrijf zijn bij goede naamsbekendheid, maar kan ook van buitenaf gedaan worden. Denk hierbij aan de reclames van de Jumbo; Frank Lammers was jarenlang al een acteur, maar is over de laatste paar jaar bekend geworden als “De Jumbo-Meneer” door zijn rol in de TV-reclames van de Jumbo.
In conclusie is er te zien dat er goed gekeken moet worden naar de doelgroep, en dat er op basis hiervan advertenties opgesteld moeten worden met de interesses en benodigdheden van deze doelgroep in gedachten. Dit kan betekenen korte energieke video’s voor jongere doelgroepen of langere, informatieve video’s bij oudere doelgroepen. Gebruik hierbij mooie, relevante beelden en mogelijk een bekend gezicht en voilà, je hebt een goed werkende video-advertentie. 

Budget 

Het laatste punt wat van belang is om te bespreken is het budget; met name de verdeling van het budget. Elk bedrijf heeft namelijk een toegekend budget voor advertising, en een deel hiervan zal naar video-advertising gaan. Hierbinnen moet een goede verdeling gemaakt worden. Veel bedrijven hebben veel verschillende doelgroepen en zullen dus ook een redelijk gevarieerde ad-campagne opstellen. Om hier goed mee van start te gaan kan je als bedrijf eerst een aantal ads per doelgroep opstellen en kijken hoe deze performen; vanaf daar kunnen de best performende ads meer ingezet worden met een hoger gedeelte van het budget. Advertisements die het niet goed doen kunnen met behulp van het toegekende budget verbeterd worden door bijvoorbeeld; beter de doelgroep aan te spreken, duidelijkere informatie te bieden of om de visuals of geluid aan te passen.
Het is dus erg belangrijk om een goede basisverdeling van het budget te hebben bij het opzetten van een video-ad campagne, zodat alle extra’s gebruikt kunnen worden om de slechter-presterende advertenties ook een stukje te verbeteren. 

 

Video-advertising is dus een erg goede manier om het klantenbestand te vergroten en verbeteren, en dit kan gedaan worden door; De advertenties specifiek te maken naar de verschillende doelgroepen in specifieke regio’s, de juiste platformen te gebruiken om je doelgroep te bereiken en door een goede verdeling van het budget te maken.
Door dit goed uit te voeren ga je gegarandeerd verbetering zien in de marketing-campagne van je bedrijf, of dit een langstaande keten of een net-startende ondernemer is! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.