
SEO copywriting voor websites, het lijkt ideaal, online je klanten aantrekken. In plaats van achter klanten aanjagen, lok je ze met aantrekkelijke teksten naar je toe. Je schrijft je teksten, plaatst ze online en dan komen je ideale klanten vanzelf wel binnenstromen, toch? Nu kun je al je tijd en energie in andere zaken stoppen, zoals het daadwerkelijk helpen van je klanten.
Helaas gaat het vaak niet zo makkelijk…
- Het lukt je maar niet om de ideeën in je hoofd naar aantrekkelijke teksten te vertalen.
- Je bent niet tevreden over je teksten en merkt dat ze er niet zo uitzien als gehoopt.
- Je teksten leveren te weinig inschrijvingen, contactaanvragen en ideale klanten op.
Je hebt een mooie website, veel geld geïnvesteerd in een grafisch vormgever, je haalt leuke opdrachten binnen, maar lukt het je maar niet om de juiste boodschap over te brengen naar jouw klanten? Wellicht moet je meer investeren in copywriting. Copywriting is het schrijven van teksten die overtuigen. Deze teksten zijn uiteindelijk altijd bedoeld om klanten te werven: commerciële teksten dus. Het doel hiervan is dat iemand actie onderneemt en verder in de marketing funnel komt, waardoor hij of zij een product koopt of een dienst afneemt. In deze blog vertel ik je meer over hoe je nou een echte pro wordt in het schrijven van commerciële teksten en geef ik je tips die je direct kan toepassen op je eigen website. Ook vind je aan het einde een link waarbij je direct kan starten met de cursus “Schrijven en Copywriting”
1.1 Wat is SEO copywriting voor websites?
Teksten die een copywriter maakt voor een website zijn erg belangrijk. Wanneer je een web tekst maakt over een product, zie je vaak op de pagina de details zoals afmetingen en het type, maar wat je vooral leest op een productpagina is de reden waarom je het product moet aanschaffen en wat het product voor jou kan betekenen.
Waar je als copywriter voor websites rekening mee moet houden, is dat je op een website ook rekening moet houden met SEO (Search Engine Optimalization, oftewel zoekmachine optimalisatie). Een copywriter heeft altijd twee doelen bij het schrijven van een web tekst. Allereerst moet de lezer verleid worden om een product aan te schaffen, maar daarnaast moet de tekst ervoor zorgen dat de website goed gevonden kan worden door de zoekmachines. Het is voor een copywriter voor websites van belang om een goede balans te vinden tussen het schrijven van verleidelijke teksten en het juist gebruiken van SEO-technieken.
1.2 Balans tussen verleidelijk schrijven en het toepassen van copywriting SEO-technieken
Om ervoor te zorgen dat je website goed wordt gevonden door de zoekmachines, moet je eerst weten waar jij of je klant op gevonden wilt worden. Stel dat je vitaminepillen verkoopt, is het verstandig om specifiekere zoektermen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld vitaminepillen voor een droge huid, gebruiken als dat een USP van jouw product is. Over het algemeen is het noodzakelijk om eerst een keyword onderzoek te doen. Je begint hiermee bij je bedrijf of product en werkt dan door naar je doelgroep. Als je een lijst met keywords hebt opgesteld, kan je via de tool Ubersuggest onderzoek doen naar hoe vaak er wordt gezocht op bepaalde zoektermen. Een goede copywriter doet altijd eerst een zoekwoordonderzoek, voordat hij of zij begint met het schrijven van een goeie web tekst.
2.1 SEO copywriting voor websites en de MKB
Één van de meest effectieve manieren om naamsbekendheid op te bouwen, en tegelijkertijd relevante en nuttige tips en informatie geven aan je doelgroep is door consequent bloggen.
Het wordt steeds belangrijker voor ZZP-ers en MKB bedrijven om een sterke aanwezigheid op het internet te ontwikkelen om met hun klanten te communiceren. Hoewel het hebben van een zeer geoptimaliseerde website een essentieel onderdeel is bij de ontwikkeling van een online marketing- en branding strategie, vereist het competitieve karakter van de hedendaagse economie dat bedrijven verder gaan.
Bloggen is een goedkope manier voor bedrijven om verkeer naar hun site te halen, hun expert positie te versterken en de juiste klanten aan te trekken.
Volgens een recent marketingrapport meldde bijna 80% van de bedrijven die bloggen, als onderdeel van hun marketingstrategie, klanten te werven via hun blog inspanningen.
Bovendien geeft 82% van de bedrijven toe dat bloggen van cruciaal belang is voor hun bedrijf.
2.2 Wat zijn verkoopteksten?
Verkoopteksten zijn teksten die ertoe leiden dat je bezoekers uiteindelijk overtuigd worden om een aankoop te doen, offerte aan te vragen, contact met je opnemen, de app downloaden etc. Dit soort teksten vragen een heel andere manier van denken over je product of dienst. Het vraagt daarnaast ook een heel andere manier van schrijven. Goede verkopende teksten gaan niet over hoeveel pixels je beeldscherm heeft of wat voor soort stof er wordt gebruikt bij je product. Goed verkopende teksten spelen in op een onbewuste behoefte van de klant, een probleem of een verlangen wat moet worden opgelost. Je moet de tekst zo schrijven, dat jij dit probleem met jouw product of dienst kan verhelpen. De tekst die je schrijft draait dus niet om jou, maar om de klant. Goed om te onthouden tijdens het schrijven van web teksten is het geheugensteuntje: “if you’re selling fire extinguishers, start with the fire.” Oftewel: “Als je brandblussers verkoopt start dan bij de brand.” Zo onthoud je altijd dat het moet gaan om het probleem dat je gaat oplossen en niet om je producteigenschappen. Een manier om goeie verkoopteksten te schrijven is om te kijken naar de principes van Cialdini.
3.1 Stappenplan commerciële teksten schrijven (TIPS Formule)
De TIPS formule is een handige copywriting formule die je kunt gebruiken om commerciële teksten te schrijven. De TIPS formule is vergelijkbaar met de bekende AIDA formule. Het zijn beide stappenplannen voor het schrijven van marketingteksten en ze bestaan beide uit 4 stappen. De TIPS formule heeft echter een sterkere focus op neuromarketing en leent zich beter voor teksten op bijvoorbeeld een salespage, opt-in pagina of andere landingspagina.
3.2 Stap 1: Verleid je lezer
Voor de eerste stap beginnen we bij de T van Tempt. Daar waar de attention uit de AIDA-formule enkel aanzet tot het grijpen van aandacht van je lezer, gaat ‘tempt’ iets verder. Het grijpt niet alleen de aandacht, maar verleidt je bezoeker om je pagina oprecht te willen lezen. Het prikkelen van je bezoeker om je tekst of pagina te gaan lezen, is het primaire doel van deze eerste stap.
3.3 Stap 2: Beïnvloed je lezer
Je kunt je bezoeker in zijn toekomstige aankoopbeslissing beïnvloeden door geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen. Dit zou je kunnen doen door autoriteit of deskundigheid met betrekking tot je branche te beschrijven. Daarnaast is herkenning een krachtige emotie om vertrouwen en spanning op te wekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van social proof (testimonials) te plaatsen op je website en hierdoor bevestig je jouw eigen beweringen door anderen.
3.4 Stap 3: Overtuig je lezer
In deze stap overtuig je jouw bezoeker om jouw aanbod te willen afnemen. Wat handig is om te doen in deze stap is dat je alle voordelen en met name het eindresultaat van je product benoemd. Probeer nieuwsgierigheid van je lezer te prikkelen met pakkende bulletpoints. Let wel op dat je niet over de technische saaie producteigenschappen gaat praten zoals ik al eerder in de blog heb vermeld.
3.5 Stap 4: Verkoop je product of dienst
Toon aan de bezoeker productinformatie zoals een titel, prijs, afbeelding en een opvallende call to action knop naar je betaalpagina. Je moet er in deze stap voor zorgen dat je bezoeker direct tot actie overgaat. Een handige truc hiervoor is door schaarste toe te voegen in de vorm van tijdelijke kortingen. Je kunt in deze stap ook de laatst mogelijke bezwaren wegnemen van je bezoeker. Dit kan je doen door een FAQ, testimonials, garantievermelding of eventueel een live chat met de verkoper.
4.1 Copywriting in combinatie met linkbuilding
Onderzoek wijst uit dat linkbuilding van grote invloed is op het behalen van hogere posities in Google. Hoe meer kwalitatieve links naar jouw website of webshop, hoe meer SEO-waarde ernaartoe stroomt. Hierdoor verkrijg je meer autoriteit op bepaalde keywords en rank je hoger in Google. Toch is linkbuilding nog steeds een ondergeschoven kindje bij veel mkb-ondernemers. De meesten zien het belang er wel van in, maar hebben er weinig ervaring mee. Hierdoor kost het veel tijd en dat kunnen ze zich niet veroorloven.
Mkb-ondernemers beginnen vaak te snel met linkbuilding. Ze denken niet na over zoekwoorden waarop ze beter willen scoren, belangrijke pagina’s die daarbij horen of wat interessante websites zouden kunnen zijn om op geplaatst te worden. Juist een doordachte strategie is de sleutel tot succes.
4.2 De juiste linkbuilding strategie
Een goede linkbuilding strategie begint bij een analyse van je eigen linkbuilding profiel. Daarna voer je een concurrentieanalyse uit. Hiervoor zijn verschillende linkbuilding tools beschikbaar zoals Ahrefs, MOZ, Majestic en Linkassistant. Je kunt de volgende factoren onder de loep nemen wanneer je naar je belangrijkste concurrenten kijkt:
- Het aantal links en de domeinen waarop deze links staan (Citation Flow)
- Kwaliteit van de links (Domain Authority, Domain Rating of Trust Flow)
- Afwisseling in anchortekst (gebruik van keywords, bedrijfsnaam en overige tekst)
- Verdeling van inkomende do-follow en no-follow links
- Verhouding tussen links naar de homepagina en naar de andere pagina’s
- Aantal links door de tijd heen: nemen deze toe of af?
- Spamscore van de links
Op basis hiervan wordt inzichtelijk wat er nodig is om de concurrentie aan te gaan en kun je je doelen opstellen.
Bedenk op welke andere websites jouw bedrijf genoemd kan worden en zorg dat je ook daar door linkt naar de juiste pagina op je site. Hiermee laat je weten dat jouw bedrijf online is. Bovendien zijn dit gratis links. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsinformatie op Google Mijn Bedrijf, de KVK, jouw branchevereniging, sponsorvermeldingen, profielen van congressen, enz. Vergeet ook de social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn niet. De profielen van medewerkers kunnen hier een handje bij helpen. Hoe meer relevante websites met jouw interacteren, des te hoger de ranking in Google.
5.1 Copywriting cursus
Hou jij van creatief schrijven en wil jij zelf een copywriter worden? Dan is het verstandig om een copywriting cursus te gaan volgen. Er bestaan diverse cursussen beginnend van €99,- tot €1500,-. Hoe meer je specialist wil worden, hoe duurder de cursus. Ook zijn er grote verschillen in studievorm. Bij de ene cursus kan je vanuit huis volgen, waarbij je bij de wat duurdere cursussen ook echt op locatie verwacht wordt. Na het volgen van een cursus copywriting kijk je nooit meer hetzelfde naar advertenties, mailings en web teksten. Je ziet overal wel verbeteringen en analyseert ze meteen. Daarnaast is conceptmatig schrijven voor verschillende doelgroepen is je tweede natuur geworden.
Ben jij nou na het lezen van deze blog enthousiast geworden in het verbeteren van jouw web teksten? Schrijf je dan hier in, voor de online cursus “schrijven en copywriting”.
6.1 Topondernemers zijn topcopywriters
Tekstschrijven voor een website vereist meer dan alleen taalbeheersing en gevoel voor stijl. Website bezoekers zijn ongeduldige mensen die snel to the point willen komen. Web teksten moeten dus plakken, en bovendien aansporen tot contact of bestellen. Goede SEO copywriting doet dat – en meer: SEO copy verhoogt je vindbaarheid in Google.
Topondernemers zijn copywriters, kijk maar naar de voorbeelden hieronder:
- Steve Jobs gaf legendarische presentaties bij de lancering van de iPod en de iPhone.
- Donald Trump is veel geciteerd om zijn one liners, zoals deze: “You have to think anyway, so why not think big?”
- Wie bij Disney werkt, wordt geen ‘Employee’ genoemd, maar ‘Cast Member’. Je bent dus altijd onderdeel van de show, ook al werk je achter de kassa.
Allemaal voorbeelden van topondernemers die hun succes mede te danken hebben aan het gebruiken van de juiste woorden. Copywriting is het gebruiken van woorden waardoor mensen in beweging komen. Heb jij dat al goed genoeg in de vingers?
Ben jij opzoek naar nog meer SEO tips of wil jij je website nog beter optimaliseren? Bekijk dan onze andere artikelen hier!