Tips voor effectieve inzet van ‘short video’s’ in je online marketing strategie

Tips voor effectieve inzet van ‘short video’s’ in je online marketing strategie

 

Iedereen is altijd opzoek naar de manier om op te blazen op sociale media. Ook bedrijven willen het liefst zo snel en zo veel mogelijk groeien op de beschikbare sociale kanalen. Toch zijn er nog genoeg bedrijven die optimaal gebruik maken de mogelijkheden. Wat als ik nu zeg dat er een manier is om snel online te groeien? Er is een mogelijkheid om jou bedrijf een goede boost te geven. Het antwoord is short video’s!

Growth Strategy

Mensen vinden het lastig om de aandacht online erbij te houden. Al helemaal doordat we online de hele dag getriggerd worden door allerlei prikkels. Veel van onze aankopen online komen dan ook vaak voort uit video’s. Optinmoster laat weten dat zeker 84% van de gebruikers wereldwijd een aankoop hebben gedaan door video impact.

 

Short video’s zijn inmiddels een onderdeel geworden van deze digitale video wereld. Verschillende platformen zoals Instagram (Reels), Tiktok, Google, Youtube (Shorts), Pinterest en LinkedIn spelen goed in op deze trend en blijven zich sterk ontwikkelen op het gebied van short video’s.

 

Wat is een short video dan precies? Een short video zit ongeveer tussen de 5 seconden tot 3 minuten. Instagram Reels gaan tot de 60 seconden en TikTok video’s kunnen oplopen tot 3 minuten. De meeste video’s op deze platformen zijn gemiddeld wat korter. Om zo de aandacht van de gebruiker erbij te houden. Onze aandacht voor verschillende dingen wordt steeds minder dus bedrijven proberen hier op in te spelen.

 

Youtube Shorts voorbeeld
Voorbeelden van Youtube Shorts (short video’s)
Instagram Reels
Voorbeelden van Instagram Reels (Short video’s)

 

 

 

 

 

 

Hoe korter de video, hoe meer kans dat je post gedeeld en geliked wordt!

 

Er is een ook een korte uitleg voor deze bewering. Door onze dagelijkse drukte voelen wij vaak alsof overal haast achter zit. Hierdoor wordt de concentratie minder en wordt focussen op bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing of een lang artikel lastig. Kortom met door het bekijken van short video’s denken wij dat wij tijd besparen.

 

De truc voor marketeers is een illusie op te wekken dat de dezelfde informatie in een kortere tijd kan worden bekeken. We zitten hierdoor vaak door te scrollen in eindeloze video’s omdat elke video je aandacht probeert te trekken.

 

Ook is video content makkelijker te onthouden. Het blijft wanneer wij een video zien veel beter hangen dan wanneer wij een tekst lezen. Ook is het makkelijker om jezelf uit te drukken in een video, dit zorgt voor meer vertrouwen. Korte video’s worden ook sneller en vaker bekeken dan andere content types. Dit zorgt er weer voor dat je video meer kans heeft om gedeeld te worden.

 

Zorg voor een aantrekkelijke short video

 

Om een goede en aantrekkelijke short video te maken zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten. Het eerste is dat je moet zorgen voor een pakkende titel. Een goede titel bestaat uit het volgende:

 

 • Samenhang: zorg dat de informatie van je video in de titel komt te staan zodat iedereen weet wat zij kunnen verwachten. Maak geen vage titels. Veel mensen gebruiken clickbait op hun video’s. Dit zorgt misschien wel voor meer kliks op je video, maar dit is erg slecht voor het vertrouwen van de kijker.

 

 • Drang: zorg voor een soort urgentie bij je kijkers. Het kan in de vorm zijn van een tijdelijke aanbieding, een snelle tip om de beste oplossingen te vinden, of iets anders dat hen kan opwinden.

 

 • Thumbnail: als je titel overtuigend is, zal een goede thumbnail hem onweerstaanbaar maken. Een tumbnail is de eerste afbeelding wat kijkers zien voordat zij op je video klikken. Uit onderzoek blijkt dat mensen afbeeldingen 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Zoals ze zeggen, een beeld zegt meer dan duizend woorden.

 

Nadat de kijker op je video klikt moet je ervoor zorgen dat je ze ook in je video houd, hoe short deze ook is. De social media-feed van je kijkers staat vol met duizenden video’s die elke minuut verschijnen. Dit betekent dat het trekken en vasthouden van hun aandacht aan het begin van je video iets overtuigends nodig heeft. Zorg dus voor een goede intro!

 

Een geweldige korte video-intro bevat: om je kansen te vergroten om de aandacht van je kijkers erbij te houden, is om een belofte te doen in de eerste 3 seconden van je video. Dit zorgt ervoor dat hun verwachtingen duidelijk worden en het helpt om ze vast te houden tot het einde van je video.

 

Het gebruik van #Hashtags

 

Hashtags zijn simpele verwijzingen die worden toegevoegd aan jou post om zo een onderwerp of categorie te laten zien. Deze hashtags helpen om het aantal kijkers te vergroten en zorgt voor een betere vindbaarheid van jou specifieke video. Hieronder worden de voordelen nog een op een rijtje gezet:Most Popular Instagram Hashtags

 

 • Het helpt bij het categoriseren van verschillende video’s.
 • Het laat het platform (bijvoorbeeld Instagram, Youtube, TikTok) weten waar je video over gaat.
 • Het zorgt voor een betere vindbaarheid onder de gebruikers.
 • Een hele makkelijke en goede manier om de video’s op je account te verbinden. Zonder dat je hier aparte afspeellijsten voor hoeft te maken.

 

Maar hoe weet je dan welke hashtags voor jou van toepassing zijn? Hier zijn ook een aantal stappen voor:

 

 • Eerst moet je uitzoeken welke hashtags passen bij de inhoud van jou video.
 • Zorg dat je hieruit minimaal 3 hashtags kiest en plaats ze achter je beschrijving in de tekst.
 • Plaats je video en beschrijving en je zult zien dat de hashtags blauwe linkjes worden.
 • Tot slot, vergeet nooit je post nog een keer te checken op fouten zoals bijvoorbeeld spellingfouten.

 

Ook zijn er natuurlijk hashtags die het wel erg goed doen, maar die niet gelijk veel te maken hebben met je onderwerp. Denk hierbij aan #Viral of #Trending.

 

Hashtags hebben ook nog een aantal basis regels die je niet moet vergeten;

 

 • Ze beginnen altijd met #, maar ze werken niet als u spaties, interpunctie of symbolen gebruikt.

 

 • Zorg ervoor dat je accounts openbaar zijn. Anders wordt de hashtag-inhoud die je schrijft niet gezien door kijkers die je niet volgen.

 

 • Stop niet te veel woorden achter elkaar in een hashtag. De beste hashtags zijn meestal relatief kort en makkelijker te onthouden.

 

 • Gebruik relevante en specifieke hashtags. Als het te obscuur is, zal het moeilijk te vinden zijn en zal het waarschijnlijk niet worden gebruikt door andere gebruikers op sociale media.

 

 • Beperk het aantal hashtags dat je gebruikt. Meer is niet altijd beter. Het ziet er eigenlijk niet professioneel uit en kan als spam worden ervaren.

 

 

 

Ook erg interessant voor de Influencers online!

 

Short video’s hebben het internet op zijn kop gezet. Ook Influencers hebben hier de afgelopen jaren op in moeten spelen. Namens WordStream groeien marketeers 49% sneller in omzet wanneer zij gebruik maken van short video content tegenover marketeers die dit niet doen. Dit is natuurlijk een erg groot verschil.

 

We kunnen dus concluderen dat short video’s een erg belangrijk stuk worden in elk digitaal marketing plan in 2022 en 2023. Het enige wat ervoor nodig is; tijd en consistentie. Het gebruik maken van short video’s voor je marketing strategie kan helpen met het vergroten en het verbinden van je huidige doelgroep.

 

Tips voor het ontwerpen van short video’s weergegeven;

 

 • Zorg dat je de laatste trends goed blijft volgen. Kijk welke video’s er op het moment erg populair zijn. Luister goed naar de verschillende muziek die gebruikt wordt onder deze video’s. Maak gebruik van de meest bekeken video’s. Maak vervolgens content wat lijkt op deze goed bekeken video’s

 

 • Zorg dat je video er goed en professioneel uit ziet. Zorg dat het hoofdonderwerp goed naar voren komt en dat hieromheen niet te veel afleiding is. Wanneer je gebruik maakt van de camera van je telefoon zorg dat je dan de camera op de achterkant gebruikt.

 

 • Optimaliseer de kanalen die gebruikt worden. Zet bijvoorbeeld geen content van Instagram op TikTok. Deze kanalen hebben namelijk beide andere trends. Speel in op verschillende trends van de verschillende platformen. Denk hierbij niet alleen aan het ontwerp van de video maar ook aan het geluid.

 

 • Zorg voor een pakkende opening. Zorg ervoor dat de gebruiker stopt met scrollen. Het eerste wat de gebruikers ziet moet interessant genoeg zijn om hen te stoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.