YouTube SEO: het begin van je videomarketing strategie!

YouTube SEO

YouTube is populair! Elke dag wordt er 576.000 uur aan video geüpload en wordt het platform door 1,8 miljard mensen op maandelijkse basis gebruikt. Niet zo gek dus dat YouTube momenteel de tweede best bezochte website van de wereld is en er kan worden gesteld dat video’s anno 2022 dus nog steeds razend populair zijn. Google is de best bezochte website van de wereld maar tevens ook de eigenaar van het platform YouTube. Door vele wordt vergeten dat YouTube in feite ook een zoekmachine is en dat het dus niet gek is om te zeggen dat YouTube, net als normale webpagina’s, geoptimaliseerd zou moeten worden. Dit wordt ook wel YouTube SEO genoemd. YouTube SEO zorgt uiteraard voor een betere optimalisatie binnen het platform maar zorgt ook voor een vergrote kans om beter gevonden te worden in de zoekresultaten van Google.

YouTube SEO maakt onderdeel uit van een ontwikkeling genaamd ‘videomarketing’. Het kan zijn dat je misschien al wel bezig bent geweest met het maken van een video voor jouw bedrijf en deze wellicht ook al hebt gepost op YouTube. De vraag is nu: waar blijven de views? Deze blog helpt jou om doormiddel van YouTube SEO een videomarketing strategie op te stellen die de views op jouw video in een recordtempo laten stijgen. Wil jij meer leads genereren, beter scoren in Google én meer sales realiseren? Lees dan verder.

Inhoud

  • Wat is YouTube SEO?
  • Waarom zou je YouTube SEO inzetten?
  • 9 tips om maximaal te scoren in Google met je YouTube video.

Wat is YouTube SEO?

YouTube hanteert een algoritme om te bepalen op welke positie je video komt in de zoekresultaten. Dit is eenzelfde soort algoritme als dat Google hanteert. Het behalen van een zo een hoog mogelijke positie in YouTube en Google staat bij YouTube SEO centraal. Dit wordt nagestreefd door video’s, kanalen en afspeellijsten zo goed mogelijk te optimaliseren. In dit blog neem ik je mee in een mogelijke aanpak voor je succesvolle YouTube SEO strategie.

Waarom zou je gebruik maken van YouTube SEO?

De vraag is eerder: waarom niet? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een blog met een video bijvoorbeeld 53 keer meer kans maakt om op de eerste pagina van Google zoekresultaten te verschijnen. Daarnaast neemt het aantal YouTube zoekmachine gebruikers elk jaar toe, is de concurrentie op dit platform vele malen lager dan op Google en doordat YouTube video’s ook kunnen worden weergeven in Google, is het dus mogelijk om via twee kanalen leads te genereren. Dus de vraag is: waarom gebruik jij (nog) geen YouTube SEO?

9 tips om maximaal te scoren in Google met je YouTube video.

Je weet nu wat YouTube SEO inhoudt en waarom het niet kan ontbreken binnen je bedrijf. Nu is het tijd om te kijken naar wat jij specifiek kan doen om met je video hoger te scoren. Onderstaand geef ik je 9 tips die je helpen bij het hoger scoren in zowel de YouTube- als Google zoekresultaten.

Tip 1: Gebruik de juiste keywords en neem deze op in de titel

Om een optimale YouTube SEO prestatie te behalen, moet je ervoor zorgen dat je video een goede titel heeft. De titel van je video moet aan drie zaken voldoen:

  1. De titel moet matchen de inhoud van de video en daarnaast ook met de thumbnail.
  2. Je moet op de titel willen klikken. De titel moet lezer dus uitnodigen om actie te ondernemen.
  3. De titel moet natuurlijk het belangrijkste keyword waarop je wil ranken bevatten. Neem je belangrijkste keyword dus op in de titel en plaats deze zoveel mogelijk vooraan.

Tip 2: Maak op de juiste manier gebruik van de beschrijving

Maak gebruik van de eerste twee regels van de beschrijving. De eerste twee regels worden namelijk ook vertoond in de zoekresultaten. De functie van deze twee beginregels kun je vergelijken met de rol van meta descriptions bij websites.

In een YouTube beschrijving kun je gebruik maken van maximaal 1.000 tekens waarvan de eerst 125 tekens dus het belangrijkst zijn. Deze 125 tekens is de hoeveelheid tekst die een gebruiker te zien krijgt voordat hij of zij op een video klikt. YouTube adviseert daarom zelf om de zoekwoorden die door jou als belangrijkst worden gezien, in deze beschrijving toe te voegen. Daarnaast adviseert YouTube om aan het begin van de beschrijving je CTA’s neer te zetten. Tot slot is het handig om de URL van je website en van je socialmedia-platformen toe te voegen aan de beschrijvingen.

YouTube bied je dus veel ruimte om informatie over je bedrijf en je video kwijt te kunnen. Maak dus ook zeker gebruik van de ruimte die je krijgt!

YouTube SEO

Door de beschrijving te voorzien van de juiste tekst en goed te vullen, kan YouTube zien waar de video over gaat. Hierdoor kan YouTube je video koppelen en tonen aan de juiste mensen.

Tip 3: Besteed zoveel mogelijk aandacht aan een opvallende thumbnails

Of mensen naar je video kijken wordt, naast de titel, bepaald aan de hand van de thumbnail. Een toegangspoort naar views en kijktijd is ook wel waar we een thumbnail mee kunnen vergelijken. Een goede, opvallende thumbnail zegt meer dan 1000 woorden. Het brein van een zoeker zoekt naar opvallende figuren en beelden. Dit komt omdat visuele uitingen sneller worden opgenomen dan tekstuele uitingen. Een opvallende thumbnail is dus het eerste wat het brein zal gaan opvallen. Dus maak een thumbnail die opvalt!

Het optimaliseren van je thumbnails is enorm belangrijk en misschien wel noodzakelijk. Een goede optimalisatie van je thumbnails kan namelijk leiden tot een verdubbeling van het aantal views. Dit effect kan zich kan aanhouden en biedt dus mooie kansen voor je bedrijf.

YouTube SEO

Het kan natuurlijk zijn dat je nog nooit een thumbnail hebt gemaakt. In dit geval kun je gebruik maken van professionele sjablonen op Canva. Het zelf maken van een thumbnail kan van enorme invloed zijn op hoe goed je video gaat scoren of scoort. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 90% van de video’s die gebruik maken van een custom thumbnail, behoren tot de best presterende video’s op YouTube. Dit is natuurlijk wat je wil!

Tip 4: Maak gebruik van de juiste hashtags

Misschien wist je al dat je op Instagram en Facebook je zichtbaarheid kunt vergroten met het gebruik van hashtags. Maar wist je dat het vergroten van je zichtbaarheid met hashtags ook geldt voor het platform YouTube? Het is de bedoeling dat je de door jou gekozen hashtags plaatst in de beschrijving van je video. Ook kun je ervoor kiezen om ze te laten verschijnen in de titel van je video. De hashtags kun je dus op veel verschillende plekken gebruiken. Hierdoor zorgt het gebruik van hashtags er ook voor dat je behoorlijk wat zoekwoorden kan gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om wellicht een aantal hashtags van je concurrenten te gebruiken. Met deze laatste stap kun je ervoor zorgen dat je video’s worden getoond in het gedeelte ‘volgende’.

Let op! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu een zee aan hashtags gaat gebruiken. De hashtags moeten wel relevant zijn voor de kijker. Zorg er dus voor dat je hashtags overeenkomen met de verwachting van je kijker. YouTube stelt een maximum van 15 hashtags beschikbaar per video.

YouTube SEO

Tip 5: Voeg ’tags’ toe aan je video

Als je alle vorige stappen hebt doorlopen dan heb je inmiddels je de titel en de beschrijving geoptimaliseerd. In tip 3 beschreef ik dat je gebruik kunt maken van hashtags die de kijker aantrekken om op jouw video te klikken. Voordat de kijker op je video kan klikken moet de kijker je video vinden. Om een kijker, of zoeker, te helpen bij het vinden van je video, kun je gebruik maken van het plaatsen van ‘tags’. Het belangrijke verschil tussen tags en hashtags is dat tags niet zichtbaar zijn voor kijkers. Tags dienen alleen ter referentie voor YouTube. In tegenstelling tot hashtags kun je zoveel tags beschrijven als je wil. Je kan dus zoveel mogelijk variaties op zoekwoorden en termen beschrijven in tags. Uiteraard wel alleen degene die relevant zijn voor je video’s.

Het is een optie om alle tags zelf te bedenken maar je zou er ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een tool. Een voorbeeld van zo een tool is VidIQ. Deze tool geeft je de mogelijkheid om de tags die concurrenten gebruiken te laten zien zodat jij ze zelf ook als tag kunt gebruiken. Wanneer je dit doet vergroot je de kans, net als bij een hashtag, dat je video wordt aanbevolen als ‘volgende’ video.

Het is natuurlijk nog beter als je zelf tags kunt ontdekken die je concurrenten nog niet gebruiken. Hier kun je wellicht nog hoger mee komen in YouTube en Google. Tot slot wil ik je adviseren om gebruik te maken van langere, specifieke tags met keywords. Dit zorgt ervoor dat je zichtbaarheid nog groter kan worden.

YouTube SEO

Tip 6: Stap af van een geautomatiseerd script

Een YouTube SEO die over het algemeen veel wordt vergeten is het toevoegen van een transcript. Waarschijnlijk ken je ze wel, de bekende ondertiteling van YouTube-video’s. Er wordt veel te vaak blindelings vertrouwd op de geautomatiseerde vertalingen van YouTube waardoor de ondertitelde video’s vaak vol met fouten staan. Gelukkig ben je niet verplicht om gebruik te maken van deze geautomatiseerde ondertiteling. YouTube bied je ook de mogelijkheid om zelf de ondertiteling aan te passen en ik kan je zeggen dat dit de moeite waard is! In YouTube Studio kun je ervoor kiezen om zelf een script toe te voegen. Daarnaast is het ook mogelijk om de geautomatiseerde caption aan te passen. Maar waarom zou je de moeite nemen om zelf een script te maken en toe te voegen? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk hetzelfde als de doelstelling van deze blog. Een aangepast script zorgt namelijk voor een betere ranking in YouTube doordat YouTube je video beter begrijpt.

Tip 7: Maak je video specifiek door een categorie te kiezen

Na het volgen van de eerste vijf tips is het mogelijk om je video te uploaden. Dit is niet het einde. Na het uploaden zijn er ook nog dingen die je vindbaarheid in YouTube en Google kunnen verbeteren. Zo kun je namelijk na het uploaden van je video een categorie selecteren. Dit kun je doen bij de tab ‘Geavanceerde instellingen’ bij YouTube. Het is hierbij belangrijk dat je een categorie kiest die zo goed mogelijk aansluit bij op het onderwerp van de video.

Tip 8: Waarom haken kijkers af?

Inmiddels heb je je video geüpload. Het kan zijn dat de resultaten meevallen of dat het aantal mensen dat afhaakt hoog is. Dit is zonde. Samen met de totale kijktijd is kijkersloyaliteit (Audience Retention) namelijk de belangrijkste rankingfactor binnen YouTube. Je zou dus kunnen zeggen dat YouTube video’s beloont die kijkers lang kijken. Wanneer je hoog wil eindigen in de ranking, zul je dus moeten beschikken over een hoge kijkersloyaliteit. Nu is het natuurlijk de vraag hoe je weet wanneer je kijkers afhaken? Ook hier biedt YouTube een oplossing voor. In YouTube kun je namelijk per seconde zien waar kijkers afhaken. Ook kun je zien of je video boven of onder het gemiddelde scoort.

Het is belangrijk om deze data goed te analyseren zodat je dit kunt verbeteren in toekomstige video’s. Kijk met name naar de eerste vijftien seconden. Deze zijn namelijk cruciaal omdat kijkers in deze seconden bepalen of ze een video voor langere tijd blijven kijken of niet. Het is dus belangrijk dat je de kijker vanaf het begin boeit om zo hun aandacht zo lang mogelijk vast te houden.

Tip 9: YouTube en backlinks

Misschien ben je al bekend met backlinken. Als dit zo is dan weet je dat backlinks van groot belang kunne zijn voor je blog of website. Dit geldt ook voor YouTube SEO. Ook bij YouTube is het essentieel om links te bouwen naar je YouTube-kanaal om je SEO te boosten. Het is hierbij belangrijk dat je niet alleen links bouwt naar je video, maar ook naar je startpagina van je kanaal. Het vergroten van het aantal backlinks kan met de volgende stappen:

  • Plaats de video op zoveel mogelijk plaatsen op je website.
  • Schrijf een blog en voeg de video daar aan toe.
  • Je kunt de video ook plaatsen op een website die er bij past.

Tot slot

Je bent inmiddels bekent met wat YouTube SEO inhoudt en waarom ook jij hiermee moet starten. Doormiddel van de negen besproken tips is het alleen nog maar een kwestie van doen! Wil je nog meer weten? Op onze site zijn nog veel meer interessante blogs voor jou. Klik hier om er twee te bekijken: Youtube Shorts – 5 Tips & Tricks om te groeien & Zo bereik je meer klanten met video content op YouTube in 2021

Mocht je nog dieper op dit onderwerp willen ingaan, kun je altijd een van mijn masterclasses bijwonen. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar celine.jongejan@windesheim.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *