Videomarketing: inzetten op socials voor conversie

Opvallen, uniek zijn, mensen bereiken.. Dat is wat je wilt op sociale media kanalen. Het is geen geheim meer dat videomarketing zorgt voor een verbluffende conversie naar je website of landingspagina. Het inzetten van bewegend beeld en geluid zijn namelijk de gouden combinatie voor het effectief zenden van de boodschap van je organisatie.

Conversie, wat is dat?  

Om te begrijpen waarom je videomarketing moet inzetten op je social mediakanalen moeten we eerst stilstaan bij het begrip conversie. Een conversie is namelijk pas echt een conversie wanneer jou doelgroep jouw (communicatie)boodschap ziet en actie gaat ondernemen. Dit hoeft niet eens een aankoop te zijn maar kan ook betekenen dat iemand bijvoorbeeld naar jouw website doorklikt om producten/diensten beter te begrijpen. Op deze manier worden er dus leads of prospects geconverteerd naar een pagina die jij voor ogen hebt.  

Videomarketing werkt!  

Video is niet alleen een veelbelovende trend. Door het inzetten van videomarketing wordt je product of dienst tastbaarder gemaakt voor je doelgroep. Op deze manier wordt het aantrekkelijk voor je publiek waardoor de waardevolle leads hieruit meteen gefilterd worden. De kans is namelijk groot dat het publiek dat daadwerkelijk converteert is echt geïnteresseerd in het product of dienst dat je in de video hebt gepromoot.  

Voor vele is videomarketing effectiever dan tekstberichten. Sommige beweren dat video “het medium” is om je boodschap goed over te brengen. Dit heeft te maken met het vluchtige swipegedrag van de onlinegebruikers. Je hebt slechts een paar seconden om op te vallen tussen de zwerm aan concurrentie. Om het publiek dat je bereikt aan te trekken en de aandacht vast te blijven houden is video haast ideaal. Video trekt namelijk de aandacht omdat het menselijk brein visueel ingesteld is. Ga maar na hoe vaak jij blijft hangen in het bekijken van een video en hoe vaak bij het lezen van een tekstbericht. Tekst is vaak beschrijvend en laten de hersens meer kraken dan wanneer er meteen een visueel beeld bijkomt kijken. Ontzettend veel informatie in één oogopslag. Het is dus niet alleen tijdbesparend, maar kost ook nog eens minder moeite voor de hersenactiviteit. 

Videomarketing inzetten conversie socials
 

Social mediakanalen zorgen voor een grote digitale ruimte waar veel publiek te vinden is. Het effectieve hiervan is dat deze te bereiken zijn zonder rekening te hoeven houden met afstand of tijd. Er zijn een tal redenen voor het überhaupt gebruiken van socials voor je bedrijf. Videomarketing slaat juist op deze platformen verbluffend goed aan. Wist je dat video 1200% vaker gedeeld wordt dan afbeeldingen?  

Natuurlijk moet er dan wel sprake zijn van een goede implementatie van je sociale mediakanalen naar de pagina waar je je leads naartoe wilt sturen. De reis van je socials naar de gewenste pagina is gemakkelijk gemaakt door het gebruik van linkjes. Deze kan je zelf toevoegen op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan swipes, doorkliklinkjes enz.  

Door de grote hoeveelheid aan plaatsingsmogelijkheden die er tegenwoordig te vinden zijn kan je al snel de weg kwijtraken. Want welk kanaal past nou echt bij het behalen van jouw doelstelling en waar moet je op letten? Om je op weg te helpen en optimaal gebruik te kunnen maken van de onlinemogelijkheden op de socials is hier een overzicht. 

Instagram:

Videomarketing op je Instagram kanaal is haast onmisbaar voor je organisatie. Dit platform zorgt voor ongelooflijk veel mogelijkheden om te adverteren. Hierdoor kan je een groot publiek bereiken en je volgers laten groeien. Wat belangrijk is voor Instagram is dat je video kort en krachtig moet zijn. Ook moet je video in de juiste formaat gesneden worden. Klinkt als veel werk, maar gelukkig biedt Instagram de tools om dit zelf al zo handig mogelijk voor je te implementeren. Hierdoor kan jij je focussen op het resultaat van je video en hoe je deze kan optimaliseren.

Wat voor videomarketing werkt op Instagram?

Op Instagram moet je je boodschap direct laten zien aan je publiek, zodat je niet gemist wordt in de zwerm van posts. Een GIF, graphic of een simpelweg korte video is perfect om te gebruiken hiervoor.

Facebook:

Facebook is naast whatsapp het meest gebruikte kanaal van alle socials. Een van de voordelen voor je videomarketing is dat Facebook betaalbaar is voor de inkoop van video views als je kijkt naar de andere sociale media kanalen. Wat belangrijk is op Facebook is dat je boodschap een duidelijke call to action moet hebben.

Het gebruik van Facebook watch

Facebook watch is voor het publiek dat al trouw is aan je merk. Voor de video’s die hier bekeken worden neemt je publiek echt de tijd. Dit komt doordat de video’s die hier gepresenteerd worden worden afgestemd op de interesses van de gebruikers. Ideaal dus om te groeien en nieuwe/ potentiële klanten te bereiken. Ook geeft Facebook watch je de mogelijkheid te livestreamen. Mocht je dit in willen zetten voor je organisatie, hou dan in je achterhoofd dat je een format moet kiezen gericht op vermaak of informeren.

Het gebruik van Facebook en Instagram stories

Ook op Facebook kan je net als bij Instagram gebruik maken van stories. Dit is een vrije nieuwe ontwikkeling wat kansen biedt op voor je videomarketing. Het fijne hiervan is dat kijkers van de stories daadwerkelijk de tijd nemen om je video te bekijken. Ook kan je door middel van een swipe-up je kijkers binnen een seconde naar de pagina trekken die jij wilt. Worden jouw kijkers enthousiast van je video? Grote kans dat ze dan direct een kijkje nemen!

Snapchat

Op snapchat is voornamelijk een jongere doelgroep te vinden. Op dit kanaal kun je zowel organisch als betaald publiek bereiken door middel van je video’s. Snapchat is in tegenstelling tot Facebook en Instagram alleen een mobiel platform.

Tik tok

Net als Snapchat is dit een kanaal voor een jongere doelgroep. In Nederland zitten er inmiddels al meer dan 2 miljoen gebruikers op Tik Tok en het lijken er met de dag steeds meer te worden. Echt “nieuw” kunnen we het niet meer noemen, maar Tiktok is wel het snelst groeiende platform geweest in gebruikers. De videocontent die voornamelijk speelt op Tiktok zijn het maken en delen van grappige en leuke video’s. Voor je organisatie betekent dit dat je op dit kanaal met passende content moet komen om je publiek te vergroten. Een groot nadeel van Tiktok is dat het adverteren met videomarketing op dit moment nog erg lastig is. Er zijn een paar adverteerders geselecteerd voor dit kanaal maar dit kan zeker in de toekomst nog veranderen!

Linkedin:

Als je een B2B organisatie hebt is Linkedin natuurlijk het ideale platform om in te zetten voor je videomarketing. Dit komt doordat je op dit kanaal vakinhoudelijke informatie kan delen met een specifieke doelgroep. Omdat er (nog) niet veel gebruik gemaakt wordt van videomarketing ga je zeker opvallen! Dit biedt de kans om je organisatie te onderscheiden van je concurrentie.

Je valt dus al snel op door het inzetten van beeld/video in de feed maar het doel is wel om je publiek te laten belanden op je website of landingspagina. Op basis van de video zullen zij beslissen of het doorklikken naar je website de moeite waard is. Probeer daarom aandacht te trekken dit vervolgens pas in je pagina wordt verdiept. Een video die langdradig is zullen je kijkers eerder afschrikken dan aantrekken.

Youtube:

Als je denkt aan video dan denk je al snel aan het kanaal Youtube. Wat dit kanaal onderscheid is dat je hier wel lange video’s kan inzetten. Hierdoor heb je meer tijd om in te gaan op je boodschap. De creativiteit met video op dit platform is eindeloos wat je de kans geeft om je organisatie op een unieke manier te presenteren en een imago neer te zetten die jij voor ogen hebt.

Niet is Youtube alleen een social media kanaal, maar ook een veel gebruikte zoekmachine. Pull-marketingkansen zijn daarom ook erg groot. Ook kan je gebruik maken van advertenties. Deze zijn voor minstens een gedeelte niet weg te klikken of swipen. Mocht je dit willen inzetten voor je organisatie, hou er dan rekening mee dat je je video zodanig aanpast dat de boodschap kunt vertellen.

Zoals je misschien al door had zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden voor het inzetten van videomarketing. Zorg dat je de sociale media kanalen kiest die daadwerkelijk passen bij je organisatie en de doelgroep bereikt die jij wilt. De digitale wereld kan spannend zijn, maar is een goudmijn aan klanten als je ze op de juiste manier benaderd!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *