Zo bereik je meer klanten met video content op YouTube in 2021

Klanten bereiken met video content op een organische manier is natuurlijk ideaal. Je kunt je doelgroep direct laten weten wat je als onderneming doet, waar je voor staat en zelfs hoe je producten toegepast kunnen worden. Echter blijkt het voor ondernemers een steeds lastigere uitdaging om de (juiste) doelgroep te bereiken.

In dit artikel krijg je de handvaten om jouw klanten te bereiken met behulp van het YouTube algoritme en targeting op basis van zoekwoorden.

 

Hoe worden klanten momenteel bereikt op YouTube?

In de branche van de autorijscholen is het een groots fenomeen. Dankzij de maak van doelgerichte content die precies aansluit op hun doelgroep zijn meerdere rijscholen in Nederland actief bezig met het bereiken van honderdduizenden potentiele klanten die informatieve content zoeken met betrekking tot rijlessen en die misschien wel op zoek zijn naar een nieuwe rijschool in de buurt.

thumbnail-voorbeeld-verkeersschool-weber

Zoals te zien bij het voorbeeld van ‘Verkeersschool Weber’ is er erg weinig nodig buiten de content om, om klanten te bereiken. Er zijn enkele verbeterpunten te vinden in deze specifieke video in termen van de ‘thumbnail’ (kleine afbeelding die te zien is in de zoekresultaten), de titel en in de beschrijving van de video.

Zo kan er bijvoorbeeld een betere ‘click-through ratio’, wat we vanaf nu ‘CTR’ zullen noemen, worden behaald door middel van een thumbnail die iemand meer uitnodigt om te klikken door middel van kleurtheorie, een titel die meer aanspreekt en het scherm meer vult en het actief gebruiken van video en kanaal tags.

bereik-statistieken-verkeersschool-weber

Terwijl deze rijschool alle praktijken niet op een ideale wijze toepast, zien we toch dat ze door middel van hun content bijna 200.000 geïnteresseerde kijkers bereiken met hun content, zonder dat hiervoor betaald wordt. Maar hoe pas je dit zelf nou toe? Daar gaan we nu wat meer over leren.

Hoe bereik je jouw klanten met video content?

Al dat gepraat over rijscholen, CTR’s en thumbnails is natuurlijk best leuk, maar het is tijd om de informatie in de praktijk te gebruiken.

YouTube bereikt kijkers door middel van een algoritme. Dit algoritme kiest op basis van verschillende raakvlakken en data de juiste video voor de juiste kijker. Dit kan het bereiken van klanten lastiger maken, maar kan het ook gemakkelijker maken.

Er is een kleine groep aan factoren die belangrijker is dan andere factoren. Dat zijn namelijk:

 

De kijktijd

Clickbait, het is een term die we allemaal wel kennen. In voorgaande jaren vond YouTube het verschrikkelijk belangrijk om te weten welke content ervoor zorgt dat mensen ervoor kiezen om een video te bekijken. Dit zorgde ervoor dat de CTR het meest belangrijke stukje informatie werd voor het algoritme.

Hierom is recentelijk kijktijd geïntroduceerd als de belangrijkste statistiek om content aan te bevelen aan kijkers. Met de kerngedachte dat het niet zozeer uitmaakt waar iemand op klikt, maar juist waar iemand het langst naar kijkt. Dit houdt namelijk in dat kijkers langer op het platform aanwezig zijn, wat als resultaat heeft dat er meer advertenties vertoond kunnen worden.

Content waar langer naar gekeken kan worden is dus momenteel het meest belangrijke aspect om een breder bereik te hebben op YouTube. Hoe hoger dit percentage is, hoe groter de kans dat jouw content aanbevolen wordt door het algoritme.

YouTube-kijkende-vrouw

 

De click-through ratio

Alhoewel dit op dit moment iets minder belangrijk is dan voorheen, is het alsnog belangrijk om een hoge CTR te hebben. Dit laat YouTube namelijk weten dat je video interesse wekt bij de doelgroep en dat de onderwerpen die je bespreekt relevant zijn.

Er zijn twee belangrijke variabelen die je kunt manipuleren om dit te verhogen, je thumbnail en je titel. Een thumbnail kun je op allerlei manieren klikbaar maken, maar een betrouwbare manier om dit te doen is kleurtheorie. Volgens wetenschappers zijn er bepaalde kleuren die verschillende emoties opwekken.

Youtube-thumbnail-voorbeeld

Zo is er bewezen dat rood ervoor zorgt dat mensen sneller zullen klikken op jouw video in tegenoverstelling tot andere thumbnails. Ook is er bewezen dat de kleur blauw vertrouwen uitstraalt. Dit zie je vooral terug in logo’s zoals bijvoorbeeld het logo van de eerdergenoemde Verkeersschool Weber.

 

Het engagement

We kennen het allemaal wel, de welbekende zinnen “abonneer op mijn kanaal”, “like deze video” en “laat een reactie achter”. In veel gevallen gebeuren deze acties automatisch, zonder dit soort calls to action. Terwijl dit eigenlijk een erg belangrijke vorm van meten is voor het algoritme.

Het is daarom ook een grote aanrader om je publiek altijd even te herinneren om over te gaan tot het engagen met de content. Het is namelijk van belang voor YouTube om te weten wat er gebeurt tijdens het kijken. Content die een bepaalde reactie of emotie bij iemand oproept in de vorm van abonneren, liken of reageren is namelijk erg belangrijk. Dat komt omdat YouTube houdt van content die ervoor zorgt dat websitegebruikers actief bezig zijn op de website. Wat er natuurlijk voor zorgt dat kijkers langer en intensiever bezig zijn op het platform.

Ook geeft engagement aan dat de content die er gekeken wordt van een bepaalde kwaliteit is. Op het moment dat er twee soortgelijke video’s met elkaar worden vergeleken om te kijken welke er als eerste aanbevolen moet worden, is de kans erg hoog dat het stukje content wat ervoor heeft gezorgd dat de meeste mensen abonnees zijn geworden of waar de meeste reacties zijn achter gelaten gezien zal worden als de beste video.

Dit zijn natuurlijk niet alle criteria om in te spelen op het algoritme van YouTube in jouw reis naar het behalen van een breder bereik, maar dit zijn wel de belangrijkste met de meeste impact.

 

 

Het opzetten van succesvolle video content

Nu je eindelijk weet wat er moet gebeuren is het van nature ook belangrijk om te weten hoe je een succesvolle video plaatst. Er zijn tijdens dit proces namelijk een groep opties die ervoor zorgen dat je een hogere kans hebt tot het plaatsen van een succesvolle video. Je titel, beschrijving en videotags vertellen YouTube namelijk wat je video is, waar het over gaat en tot een bepaald niveau geeft het ook aan wie er bereikt moet worden.

 

De titel

De titel van een video spreekt vaak voor zich, maar er kan hier vaak een kleine verbetering plaats vinden. Het is namelijk belangrijk om een titel te kiezen die genoeg van je scherm vult door middel van een minimum van 60 tekens, in het geval dat dit natuurlijk kan. Dit zorgt ervoor dat je het maximaal mogelijke aandeel van het scherm opneemt en dus meer kan opvallen.

 

De beschrijving

De beschrijving van de video wordt vaak over het hoofd gezien. Je kunt hier namelijk tot wel 5000 tekens gebruiken, wat overigens niet volledig gebruikt hoeft te worden. Wel is het aan te raden om tussen 500 tot 1000 tekens te gebruiken.

Denk hier voornamelijk aan search engine optimization die goed aansluit op je titel. In het geval dat jouw onderneming bijvoorbeeld handgemaakte goederen maakt, is het belangrijk om je product, een zoekwoord zoals “handgemaakt” en je bedrijfsnaam meerdere keren in je beschrijving terug te laten komen op natuurlijke wijze. Ook kun je de beschrijving gebruiken om door te linken naar je website en wordt het gebruik van hashtags altijd aanbevolen.

 

De thumbnail

Ook de thumbnail heeft erg veel impact op een succesvolle video. Zoals eerder besproken helpt een goede thumbnail die inspeelt op bijvoorbeeld kleurentheorie mee in het bevorderen van de CTR van je video, met alle gevolgen van dien. Ook kun je door middel van thumbnails een bepaald thema opbouwen, wat ervoor zorgt dat je content altijd herkenbaar is.

telegraaf-thumbnails

Dit wordt vaak ingezet voor verschillende redenen, maar de voornaamste reden is dat dit herkenbaarheid opwekt bij het publiek. Waardoor ze direct weten dat de content van jouw onderneming afkomstig is.

 

De video tags

Het laatste belangrijke plekje zijn de tags. Alhoewel deze recentelijk iets minder belangrijk is, kun je de tags gebruiken om tot 500 tekens aan woorden te gebruiken om YouTube te vertellen op welke zoektermen jij gevonden wilt worden.

Een kleine growth hack op YouTube: traffic sources

Er zijn verschillende kleine tips die je kunt gebruiken om jouw content op YouTube te “growth hacken”. Dit houdt in dat je met kleine acties een groot resultaat probeert te halen. De traffic sources van je video bepalen namelijk waar jouw kijkers vandaan komen.

Wat je gauw ziet is dat een groot gedeelte, namelijk 80% tot 90%, van de kijkers is vaak afkomstig vanuit zoekresultaten of aanbevelingen. De overige 10% tot 20% kan afkomen van bronnen buiten YouTube. Dit is voor beginnende ondernemers of plaatsers van content op YouTube erg waardevol.

Het algoritme is namelijk fan van content die ervoor zorgt dat kijkers van buitenaf naar het platform komen. Dit houdt voor YouTube in dat jouw video ervoor zorgt dat er nieuwe mensen het platform opkomen, in plaats van het gebruiken van het publiek dat momenteel al actief is op YouTube. Dit betekent dat video’s die ervoor zorgen dat er een nieuwe groep mensen het platform opkomen een kleine boost ontvangen als het gaat om aanbevelingen en mogelijke zoekposities.

 

Een nieuwe functie: #Shorts

Hashtags zijn eerder al eventjes benoemd, maar dankzij de komst van TikTok is ook YouTube druk bezig om in te spelen op verticale video content. Wat betekent dat jij dit ook kunt doen voor jouw onderneming.

Een video die minder dan 60 seconden lang is en #Shorts in de beschrijving of titel heeft wordt door YouTube herkent als een short. Namelijk het alternatief voor TikTok.

 

Waarom #Shorts?

Omdat TikTok een erg dreigende speler is als het gaat om video content, hebben gebruikers van #Shorts altijd een beentje voor op YouTube. Er wordt meestal aangegeven dat YouTube hét platform is voor langere content. Maar met de komst van #Shorts proberen ze dit te veranderen.

Content die als #Shorts geplaatst wordt krijgt namelijk een grote boost van het algoritme. Zo zie je erg vaak dat bedrijven en plaatsers van content verbaasd zijn over het gigantische bereik van het nieuwe type content. #Shorts heeft namelijk een unieker deel van het algoritme wat een stuk nieuwer is dan het huidige systeem, wat ervoor zorgt dat content schijnbaar zonder reden een erg groot publiek kan bereiken. Wel is het belangrijk om te vermelden dat het publiek van dit grote bereik lastiger te controleren is dan de reguliere content.

YouTube-shorts-drawer

Ik zou hiermee ook iedereen ook zeker aanraden om eens te proberen of het creëren van #Shorts een interessant idee zou kunnen zijn voor jouw bedrijf, vooral omdat dit momenteel ongebruikt is en continu mee wordt geëxperimenteerd. Dit betekent dat je als het ware ‘per ongeluk’ duizenden mensen kan bereiken met jouw video.

 

Specialisatie

Ik heb voor deze specialisatie gekozen omdat dit iets is waar ik in mijn persoonlijke leven continu mee bezig ben qua werk. Dit zorgt ervoor dat ik er doorgaans over blijf leren en hier zou ik anderen ook graag mee willen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *