Het Warehouse Managementsysteem: Is dit het waard of niet?

Sinds de komst van het internet, de toename van de online E-commerce bedrijven en de uitermate rappe toename van het online winkelen (helemaal gestegen door de coronacrisis), is de druk op reductie van de orderloopstijd binnen organisaties enorm gestegen. Online shoppers verwachten namelijk dat hun product binnen een kort tijdsbestek bij hun wordt geleverd. Het is voor organisaties daardoor van groot belang dat zij inspelen op deze veranderde klantbehoeftes. Het online brede aanbod speelt in op deze snel ontwikkelende eisen, waardoor er zeer uitgebreide en geavanceerde Warehouse Management Systeem zijn ontstaan. Maar wat zijn nou precies de voordelen en nadelen van een Warehouse Management Systeem? En is het wel zo efficiënt als dat beschreven wordt? In deze blog wordt het allemaal beschreven. Lees dus snel verder!

Het Warehouse Management Systeem: Wat is de betekenis van het WMS systeem?

Voordat we verder gaan, is het eerst handig om eerst de definitie van het begrip Ware House Management Systeem bespreken: dit omvat het totaal van alle bedrijfsprocessen die betrekking hebben tot alle goederen die in magazijnen worden opgeslagen. Het begrip Ware House Management kan ook wel direct vertaald worden naar “magazijnbeheer”. Bij Warehouse Management kan direct ook worden gedacht aan de administratie van goederen bij levering, of de aansturing van alle taken die betrekking hebben tot het leveren van de goederen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het uitpakken van een product en verwerken in het magazijn dat het op de juiste plek staat. Het is voor organisaties hierdoor van essentieel belang dat het duidelijk is bij welke klant een bestelling geleverd moet worden en natuurlijk ook wanneer. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen maken organisaties gebruik van het Warehouse Management Systeem.

Warehouse Systeem Uitleg, wms systeem

Het warehouse management systeem: Waarvoor is het bedoeld?

Het Warehouse Management Systeem is, zoals de naam al eigenlijk zegt, een informatiesysteem dat gebruik wordt in de logistiek om de processen in een magazijn te managen. Een WMS-systeem is hoofdzakelijk bedoeld om te zorgen voor informatievoorziening rond de operationele afhandeling van goederen binnen de omgeving van een magazijn. Het gaat hierbij om alle informatie van inkomende en uitgaande goederen. Het Ware House Management wordt gebruikt voor de opslag, inslag en uitslag van goederen.

Het Warehouse Management Systeem: Is het WMS -systeem strategisch voor het magazijn?

Bij de inslag van goederen spreken we over de locatie waar volgens het WMS-systeem plek vrij is om het product te kunnen plaatsen. Het systeem bepaald waar deze inkomende producten zo strategisch mogelijk geplaatst kunnen worden in het magazijn. Goederen die erg populair zijn en voor veel conversies zorgen, kunnen dan een betere plek krijgen dan goederen die dat niet doen. Laatstgenoemde producten worden achteraan het magazijn geplaatst, terwijl de populaire producten aan de voorkant van het magazijn geplaatst worden. Dit zorgt voor efficiëntie binnen het magazijn.

Het Warehouse Management Systeem: Hoe werkt het WMS-systeem in de praktijk

Veel verkopers maken al gebruik van een WMS-systeem. Enkele verkopers die al dit systeem hebben geïmplementeerd in hun bedrijf zijn erg grote namen, zoals: Amazon, Bol.com, Wehkamp, Koopjedeal.nl en Mascot Online. Dit is nog maar een kleine greep van de bedrijven die het WMS-systeem al hebben geïmplementeerd, maar het geeft je wel al een klein beeld dat het dus van toepassing is op zowel grote multinationals, maar ook MKB-bedrijven. Het kan dus voor elke organisatie die een magazijn beheert een toevoeging zijn. Deze bedrijven hebben besloten dit systeem te implementeren, zodat zij de logistieke processen kunnen versnellen, en meer grip krijgen op de kwaliteit en flexibeler kunnen zijn richting de consument. Hiermee is het tevens ook mogelijk beter in te kunnen inspelen op de snel veranderende behoeften van de consument.

Voordelen van het Warehouse Management Systeem:

Nu zit jij te lezen en denk je: dit lijkt wel wat voor mijn organisatie! Heb je dit nog niet? Dan zal ik nu kort samenvatten waarom dit Warehouse Management Systeem wel een ware toevoeging kan zijn voor jouw organisatie.

Producten kunnen een stuk eenvoudiger gevonden worden.
Bij levering in het magazijn worden de producten 1 voor 1 gescand en genoteerd in het    WMS-systeem.
Alle goederen krijgen een specifieke stelling aangewezen, waardoor het gemakkelijk is om de producten te vinden.
De producten worden bij het verzenden middels een “uitgaande scan” nog een keer nagegaan.
Voorraad verschillen zo klein mogelijk te houden.
Verbetering van de klantenservice (altijd weten waar je pakket is, en de kosten laag houden voor je klantenservice omdat je direct kan antwoorden op jouw klant)

Nadelen van het Warehouse Management Systeem:

Hierboven heb ik natuurlijk alle voordelen van dit systeem beschreven, en niet over de nadelen die (helaas) bij het implementeren van dit systeem ook kunnen ontstaan. Dit betekent dat het ook mogelijk is dat het systeem met errors te maken kan krijgen, waardoor het gehele logistieke proces moeilijk kan worden doorlopen. Dit is een dus een groot risico mocht dit een keer voorvallen. Hiernaast moet bij het implementeren van dit nieuwe Warehouse Management Systeem ook de medewerkers van de organisatie het nieuwe systeem onder controle krijgen en dit kost in sommige gevallen wel wat tijd van de medewerkers. Dit zorgt dus ook voor kosten. Ook de kosten van dit Warehouse Management Systeem zijn over het algemeen niet laag en is het dus een grote (financiële) investering voor een bedrijf.

Is het Warehouse Management Systeem de investering waard?

Als er gekeken wordt naar alle voordelen en nadelen van het WMS-systeem, is er toch wel de conclusies dat het een zeer positief effect kan hebben op een organisatie die over een magazijn beschikt. Als ik kijk naar het WMS-systeem die juist geïmplementeerd is binnen een organisatie, is het een efficiënte manier om het magazijn te beheren en hierdoor flexibel te kunnen inspelen op de behoefte van de klant. Het enige (grote) nadeel wat aan het implementeren van dit WMS-systeem van jouw organisatie hangt zijn de hoge investeringskosten. Als advies geef ik mee: eerst kijken naar de grootte van je organisatie en het aantal conversies die je momenteel hebt. Het is namelijk voor de kleinere organisaties nog haalbaar om zonder WMS-systeem de logistiek te kunnen beheren en hierdoor is de investering niet noodzakelijk. Daarnaast zal bij het implementeren van het WMS-systeem ook alle tijd moeten gaan naar het omscholen van jouw werknemers!

Mocht jouw organisatie niet in het kader van een “kleine organisatie” vallen, dan denk ik dat het een zeer slimme zet is om te investeren in dit WMS-systeem. Ongeacht dat het voor jou organisatie een hoge investeringskosten aan vast zitten denk ik dat er genoeg rendement uit te halen is om het toe te passen! Naar mijn mening is het Warehouse Management Systeem van groot belang op een optimale bedrijfsvoering en daarmee het ultieme succes van jouw organisatie! Mocht je nu geïnteresseerd zijn, dan kan je op deze pagina meer informatie opdoen: Klik hier!

 

 

 

 

Posted in SEO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *