Hoe kan je social media inzetten als startende ondernemer om meer naamsbekendheid te genereren? Lees nu de 5 belangrijkste tips!

Als startende ordernemer aan de slag met social media

Wilt u als startende ondernemer meer naamsbekendheid genereren door middel van social media, maar u heeft geen idee hoe? Dan bent uw op het juiste adres! Deze blog geeft u, namelijk inzicht in hoe je als startende ondernemer jouw bereik kan vergroten door middel van social media.  Er komen meerdere social media tips naar voren om de naamsbekendheid te vergroten van jouw onderneming.  Bent u benieuwd geworden naar de tips, blijf dan vooral verder lezen!

Een startende onderneming beginnen is, iets wat als heel leuk wordt ervaren, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Anno 2020 zijn er veel zzp’er in Nederland te vinden, maar liefst 1,1 miljoen. Dit zijn vaak kleine startende ondernemingen, die willen uitgroeien tot een groot succesvol bedrijf.  Alleen hoe blinkt jouw startende onderneming hier tussen uit? Het is geen makkelijke opdracht om je naamsbekendheid te vergroten als startende ondernemer.

Creëer meer branding voor een startende ondernemer, maar hoe?

Het antwoord is social media. Als startende ondernemer kan je meer naamsbekendheid generen door middel van social media. Het is wel belangrijk om een duidelijk plan te hebben en niet zomaar content te plaatsten als bedrijf. Tegenwoordig presenteert bijna iedere zzp’ers zijn bedrijf op social media.

Social media wordt namelijk met de jaren groter en ook belangrijker voor de economie. Tegenwoordig is elk bedrijf wel te vinden op Instagram, LinkedIn of anderen kanalen. Via deze kanalen laten de bedrijven zien waar ze mee bezig zijn en maken ze reclame. De ontwikkelingen zijn zelfs zover dat je bijvoorbeeld via Facebook en Instagram al online kan shoppen bij deze bedrijven. Deze ontwikkelingen zijn pas het begin van de sociale media kanalen. Het is daarom van belang dat jij goed te vinden bent als startende onderneming op sociale media. Hieronder staan daarom ook de 5 belangrijkste social media tips voor een startende ondernemer om je naamsbekendheid te vergroten.

Alle verschillende social media kanalen.
Alle verschillende social media kanalen.

5 sociale media tips voor een startende ondernemer:

1.Creëer een duidelijke doelgroep

Het is als freelancer handig om van tevoren een duidelijke doelgroep te hebben geformuleerd. Als je niet weet wie je doelgroep, is kan je hierop ook niet je content aanpassen. Door een duidelijk doelgroep voor je te hebben, kan je hierop je strategie en content aanpassen. Het is namelijk niet handig als je een doelgroep hebt van 50 jaar en ouder om content te plaatsen over een rapper die populair is onder de tieners. Dit spreekt de vijftigplussers niet aan en hierdoor creëer je niet meer branding als startende onderneming.

Dit is een van de basis tips, maar tevens de belangrijkste social media tip voor startende ondernemers. Je kan namelijk een perfecte content kalender hebben, maar zolang het niet aansluit bij je doelgroep bereik je niet wat je zou kunnen bereiken. Onderzoek je doelgroep en krijg inzicht in hun interesses! Een manier die handig is om hierbij te gebruiken zijn persona’s. Creëer als bedrijf meerdere persona’s en maak hierbij customer journeys om echt inzicht in jouw doelgroep te krijgen.

Social media wordt steeds belangrijker voor een startende ondernemer.
Social media wordt steeds belangrijker voor een startende ondernemer.

2.Welke kanalen kies je als startende ondernemer?

Naamsbekendheid vergroten is als startende ondernemer een van je hoofddoelen, maar op welke kanalen ga je dit doen. Tegenwoordig zijn er veel sociale media kanalen denk maar aan Facebook, Instagram, twitter, LinkedIn. Hier houdt het niet bij op want er komen steeds meer platformen, zoals TikTok wat nu erg populair is. Het is als zzp’er noodzakelijk om van tevoren te kiezen van welke kanalen je gebruik wilt maken. Allereerst kijk je naar wat voor bedrijf je bent. Als zakelijk bedrijf trek je meer richting LinkedIn. Verkoop je sieraden, dan kan je bijvoorbeeld je richten op Instagram, als daar een groot deel van jouw doelgroep is. Als je een kanaal kiest, denk dan aan de volgende tips:

– Hou het simpel en richt je niet tegelijk op meerdere kanalen, maar experimenteer eerst op één kanaal.
– Stem je content af op het kanaal.
– Kijk goed op welke kanalen je doelgroep zit.

Welke social media kanalen worden door verschillende leeftijdsgroepen het meeste gebruikt?
Welke social media kanalen worden door verschillende leeftijdsgroepen het meeste gebruikt?

3.Maak een content kalender

Bij sommige startende ondernemingen zie je dat er een duidelijke structuur zit in het plaatsen van berichten, maar bij anderen startende ondernemingen zit er totaal geen structuur in. Het is handig om van tevoren te bedenken wanneer je welke content wilt plaatsen en deze van tevoren klaar te hebben liggen. Hierdoor kan je op het juiste moment de juiste content plaatsen. Als freelancer  ben je nog op zoek naar wanneer je wat moet plaatsen, daarom is een content kalender handig. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht Hoe meer je als bedrijf plaatst, hoe meer je jouw naamsbekendheid laat vergroten als startende ondernemer.

4.Maak gebruik van tools

Het enige wat een zzp’er denkt is, hoe kan ik zo snel mogelijk als startende ondernemer mijn bereik vergroten door middel van social media? Dit is soms lastiger dan je denkt door de vele social media kanalen die er zijn. Daarom zijn er meerdere tools ontwikkelt die alles voor jou als startende ondernemer bij houden. Met deze tools kan je bepaalde zaken samenvoegen en makkelijk overzicht houden op al je kanalen.

Deze tools zijn te gebruiken op alle sociale media kanalen en zijn handig om je content in te plannen op de kanalen en alle activiteiten bij te houden. Gebruik een van deze tools dan ook als startende ondernemer, zodat je niet het overzicht verliest.

Hootsuite
later.com
Klipfolio

5. Zorg voor interactie

En de laatste sociale media tip voor een startende ondernemer, maar zeker niet de minst belangrijke. Het gaat over interactie, namelijk zoek altijd interactie met je volgers. Als mensen jouw hashtag gebruiken of veel reageren onder je berichten, probeer dan ook op deze mensen te reageren als startende ondernemer. Hoe meer contact je zoekt met je volgers, hoe groter de kans is dat je meer naamsbekendheid geneert door middel van social media.

Door actief te reageren krijg je ook beter inzicht in wat de doelgroep leuk en belangrijk vindt en op welke kanalen de meeste interactie is. Hierdoor kan je ook zien als freelancer of je de juiste strategie toepast of dat deze verandert moet worden. Als freelancer kan je zorgen voor meer interactie door te zorgen dat de content wordt gedeeld, mensen foto’s plaatsen van je producten etc. Deze betrokkenheid zorgt uiteindelijk voor meer naamsbekendheid als startende onderneming.

Zorg altijd voor interactie tussen jouw bedrijf en de klant op social media.
Zorg altijd voor interactie tussen jouw bedrijf en de klant op social media.

Alles op een rijtje?

Dit waren de 5 belangrijkste sociale media tips voor een startende ondernemer om een goede sociale media strategie te creëren. Met deze tips in je geheugen moet het zeker goed komen en vergroot je naamsbekendheid als startende ondernemer

Kan jij na het lezen van deze blog deze 2 vragen beantwoorden?
– Hoe creëer je meer branding voor een startende onderneming door middel van social media?
– Hoe kan ik als startende onderneming mijn bereik vergroten door middel van social media?

Checklist of alle tips zijn begrepen en een ondernemer deze ook kan toepassen.
Checklist of alle tips zijn begrepen en een ondernemer deze ook kan toepassen.

 

Dan heb jij de juiste basis gekregen als startende ondernemer. Wil je meer verdieping over dit onderwerp en een expert worden? Lees dan ook deze blogs:

https://www.saleswizard.nl/2020/08/social-media-tips/

https://www.ikgastarten.nl/marketing-en-verkoop/social-media

5 tips om de naamsbekendheid van jouw webshop te vergroten!

Deel deze blog op social media!

2 Replies to “Hoe kan je social media inzetten als startende ondernemer om meer naamsbekendheid te genereren? Lees nu de 5 belangrijkste tips!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *