Affiliate marketing voor Influencers

Affiliate marketing voor Influencers.

Hoi! En welkom op deze blog. Waarschijnlijk ben jij een infleuncer die net begonnen is of al wat langer bezig is. En heb je interesse in Affiliate marketing voor influencers. Dan ben jij hier op de juiste plaats. Hoe kan je als influencer aan de slag met Affiliate marketing word allemaal haarfijn uitgelegd in deze blog. Van wat Affiliate marketing nou eigenlijk is. Tot hoe jij het kan toepassen als influencer.

Wat is nou eigenlijk Affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing. Affiliates zijn in dit geval jij als influencer. Je promoot in ruil voor geld online actief producten of diensten van bedrijven of adverteerders. Je kan hier dus als beginnende influencer met Affiliate marketing mooi wat geld bijverdienen. Waarschijnlijk wil je dat als influencer vooral op social media promoton, en dat is heel goed mogelijk. Ook kan dit via blogs op een website, maar het werkt ook prima via nieuwsbrieven. Als jij zelf geen eigen webwinkel hebt is Affiliate marketing een zeer eenvoudige manier om toch wat geld bij te verdienen met jouw bereik op jouw eigen website of social media-account.

Hoe werkt Affiliate marketing?

Eigenlijk is Affiliate marketing soort van influencer marketing. Echter zijn er toch wel grote verschillen. Het eerste verschil is dat jij met Affiliate marketing alleen betaalt krijgt als iemand een product of dienst afneemt via jouw link. Bij influencer marketing betaalt het bedrijf jou een vast bedrag ondanks hoeveel producten er worden verkocht. Daarnaast zijn de marges op Affiliate marketing ook wat lager. Dat is ook een van de redenen waarom de grote influencers hier bijna niet aan doen. Met influencer marketing kan je meer geld verdienen. Daarnaast heb jij als infleuncer veel meer invloed op Affiliate marketing dan op influencer marketing. Bij Affiliate marketing word jij niet ingehuurd door een bedrijf die al weet hoe jij het product gaat promoten. Bij influencer marketing moet je daar wel rekening mee houden. Affiliate marketing voor Influencers gaat er daarom toch wel iets anders aan toe dan infleuncer marketing.

Affiliates verdienen commissie bij resultaat.

In tegenstelling tot influencer marketing krijgt jij bij Affiliate marketing vaak niet betaald om iets te zeggen over het product of dienst. Het plaatsen van een bericht levert nog niets op. Ook levert het plaatsen van post op social media of een link bij je blog nog niks op. Daarnaast is het doorsturen van verkeer naar de website een risico voor jou als influecer met Affiliate marketing voor Influencers.

Jij gaat pas geld verdienen als jouw volgers op de link klikken en daar een product koopt of een dienst afneemt. Wat jij als Affiliate verdient is dus erg afhankelijk van hoeveel mensen iets afnemen en hoeveel deze ‘’orders’’ dan waar zijn. Je gaat pas geld verdienen als het bedrijf waarvoor jij de Affiliate bent ook iets oplevert.

Affiliate, jij bepaalt waar en hoe je de producten onder de aandacht brengt.

Het bedrijf bepaalt vaak voor welk product of dienst hij promotie wil en hoeveel geld hij daarvoor over heeft. In een enkel geval is dit een bedrag per bezoeker maar meestal is de vergoeding een percentage van het aankoopbedrag. Een bedrijf die Affiliate marketing wil inzetten kan zelf een eigen partnerprogramma opzetten, maar kan zich ook aansluiten bij een Affiliate netwerk waarop jij je kan aanmelden. Als Affiliate is het voordeel dat jij bepaalt hoe en waar jij het product of dienst wil promoten. Jij kan bijvoorbeeld denken dat een product of dienst zo goed bij jouw doelgroep aansluit dat jij hierover een blog gaat schrijven of een post gaat plaatsen op social media.

Affiliate marketing netwerken.

Bedrijven zouden jou direct kunnen benaderen of jij een Affiliate voor hen kan zijn. Ook zijn er bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in Affiliate netwerken. In Nederland zijn de bekendste Affiliate netwerken: Daisycon, Tradetracker en Awin. Daarnaast zijn er nog vele andere netwerken die zich richten op een bepaalde regio of niche. Het voordeel voor jou om je aan te sluiten bij een Affiliate netwerk is dat er al duizenden Affiliates en adverteerders aangesloten zijn. Ook nemen deze bedrijven alle administratie en de technische kant van een Affiliate program voor jou uit handen.

Zowel professionele Affiliates als nieuwkomers werken veel met deze gespecialiseerde Affiliate netwerken. Echter zijn hier natuurlijk wel kosten aangebonden. Deze zijn vaak dan ook hoger dan zelf een Affiliate programma opzetten. Daarnaast is het niet super lastig om zelf een Affiliate programma te starten. Zo kun je bijvoorbeeld via Bol.com en Amazon een unieke link voor jouzelf krijgen door je op te geven voor hun Affiliate program.

Voor wie is Affiliate marketing geschikt?

Er zijn genoeg mensen met een website, blog of social mediapagina’s die geld verdienen door middel van Affiliate marketing. Wat je jezelf wel moet afvragen is of zij ook een serieus inkomen erdoor krijgen. Dat is namelijk erg afhankelijk van welke campagne, product of doelgroep ze kiezen. In de praktijk leert men dat business to consumer bedrijven eerder Affiliate marketing inzetten dan business tot business bedrijven.

Test daarom verschillende producten en diensten uit (niet allemaal tegelijk, dat wordt later uitgelegd) en kijk welke het beste aansluit bij jouw doelgroep, en waar je ook het meeste geld mee verdiend. Als jij iets met tech doet past een computer aanprijzen beter bij jou dan een föhn aanprijzen. Ook de marges op producten verschillen daarin ook erg sterk. Die computer levert namelijk meer dan een föhn. Het is daarom verstaging om te kijken of het product wel genoeg marge heeft voor dat je al je tijd en energie in dat product gaat stoppen.

Checklist voor Affiliate marketing.

Iemand zal niet zo snel een product kopen of een dienst afnemen omdat er toevallig een link op jouw blog of social mediapagina staat. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het product of dienst bij jouw als persoon past. Je kan er een blogpost over maken of een bericht op jouw social media plaatsen met een leuke foto van jou en het product. Ook is het belangrijk om informatie over het product te plaatsen. Als het bijvoorbeeld een pan is beschrijf dan waarom jij die pan zo goed vindt en waarom mensen deze pan moeten aanschaffen. En het belangrijkste op het einde of in je bio een link van de webshop waar ze het product kunnen kopen.

Er zijn ook Affiliate campagnes waar zij jou deze informatie geven zodat jij het in je blog of social media post kan gebruiken. Het is wel af te raden om deze tekst letterlijk over te nemen. Vaak passen de woordkeuzes of de gehele tekst niet bij jouw als persoon of bij jouw doelgroep. Als je het zelf typt weet je zeker dat het bij jou past en waarschijnlijk ook bij jouw doelgroep.

Het is misschien ook wel handig om het product eerst zelf te kopen of de dienst uit te proberen en te kijken hoe alles in zijn werk gaat, en hoe goed het product of dienst eigenlijk wel of niet is. Zo kan jij je eigen ervaringen hierover kwijt op jouw blog of social mediapagina, wat het alleen maar interessanter maakt voor je bezoeker om te lezen. Met het doel het product te kopen als jij er razend enthousiast van wordt.

Hoeveel kun je verdienen met Affiliate marketing?

Wanneer je echter maar een paar procent commissie krijgt wanneer iemand door middel van jouw link iets koopt, lijkt het als of je er maar erg weinig mee verdient. Het kost daarom ook tijd en moeite voordat je echt eraan gaat verdienen. Affiliate marketing voor Influencers moet je ook niet zin als een vetpot. Maar meer als een tussenstapje naar samenwerkingen met bedrijven. Je kan door Affiliate marketing toch nog een beetje geld verdienen als je nog geen of weinig samenwerkingen bent aangegaan met bedrijven.

Het voordeel wel is dat er geen maximum op zit wat je kan verdienen. Als je dan ook lang dezelfde webshop blijft promoton zoals Bol.com kan je best een aardig zakcentje verdienen. Een ander voordeel is dat het niet uitmaakt welk product er via jouw link wordt gepromoot. Dit komt namelijk doordat wanneer jij bijvoorbeeld een koekenpan promoot, maar iemand via die link een waterkoker kookt. Je over die waterkoker toch commissie ontvangt.

Hoe kan je snel beginnen met Affiliate marketing?

Wanneer je snel wilt beginnen met Affiliate marketing kan je je het beste opgeven voor Affiliate programs van bol.com of Amazon. Ook zouden vergelijkbare website’s een optie kunnen zijn. Je dient echter wel te kunnen aantonen dat jij ook daadwerkelijk een blog hebt of een social media-account met een following. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je een unieke link die jij weer kan gebruiken voor jouw blog of social media.

Voor social media is het iets lastiger te gebruiken. Ik denk dat jij als influencer wel bekend bent met de zin “link in bio”. Dat komt doordat jij geen link onder jouw Instagram post kan plaatsen. Het kan wel maar het is niet click baar, en moeilijk te kopiëren. Bij Facebook gaat dit veel gemakkelijker. Het is daarom dus heel belangrijk dat je de link goed en duidelijk hebt staan in jouw Bio en daarnaar vermeld op Instagram. Ook is het belangrijk dat je niet in een keer meerdere producten of diensten gaat promoten. Zo wordt het voor mensen haast onmogelijk om de goede link te vinden.

 

Ga aan de slag!

Ik hoop dat jij iets gehad hebt aan deze blog, en ook direct aan de slag kan met Affiliate marketing voor infleuncers. Als jij denkt dat andere manieren van marketing ook interessant zijn om mij als influencer te laten groeien. Abonneer dan nu op onze blog voor meer manieren om te groeien als influencer. Succes!

Posted in SEO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *